Τη στιγμή που οι αναλυτές προβληματίζονται για το αν οι υψηλές επενδύσεις και αποτιμήσεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν μια φούσκα παρόμοια με εκείνη του «dot-com» της δεκαετίας του ’90, μια νεοσύστατη επιχείρηση, που λειτουργεί μόλις έξι μήνες είναι έτοιμη να πετύχει αποτίμηση δισεκατομμυρίων.

Η Cognition Labs, η startup που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και κατασκευάζει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή κώδικα, φέρεται να επιδιώκει αποτίμηση έως και 2 δισ. δολαρίων στον τρέχοντα γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Μάλιστα, έχει απορρίψει προσφορές αποτίμησης ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα φέτος, η startup αποτιμήθηκε στα 350 εκατ. δολάρια, μετά από χρηματοδότηση Σειράς Α υπό την ηγεσία του Founders Fund. Εάν η Cognition Labs ολοκληρώσει επιτυχώς τον τρέχοντα γύρο και φθάσει τα 2 δισ. δολάρια, η αποτίμησή της θα έχει εξαπλασιαστεί μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Ποια είναι η Cognition Labs

Η Cognition Labs, δημιούργησε ένα εργαλείο AI, που το ονόμασε Devin, και μπορεί να προγραμματίζει αυτόνομα, να ολοκληρώνει εργασίες μηχανικού ακόμη και να συντονίζει τα δικά του μοντέλα AI.

Η ίδια η εταιρεία περιγράφει τον Devin ως «τον πρώτο πλήρως αυτόνομο μηχανικό λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο». Είναι ένας «ακούραστος συνεργάτης, εξίσου ικανός να δημιουργεί στο πλάι σας ή να ολοκληρώνει ανεξάρτητα εργασίες για εσάς». Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αυτό θα επιτρέπει στους μηχανικούς να εστιάζουν σε «πιο ενδιαφέρονται προβλήματα» και στις ομάδες μηχανικών να ασχολούνται με «πιο φιλόδοξους στόχους».

Όπως λέει η startup, το προϊόν της «μπορεί να σχεδιάσει και να εκτελέσει σύνθετες εργασίες μηχανικής που απαιτούν χιλιάδες αποφάσεις» και έχει εξοπλιστεί με εργαλεία προγραμματιστών, όπως επεξεργαστή κώδικα και πρόγραμμα περιήγησης καλύπτοντας «όλα όσα θα χρειαζόταν ένας άνθρωπος για να κάνει τη δουλειά αυτή».

Το μαθηματικό μυαλό πίσω από την εταιρεία

Ο Scott Wu είναι η ιδιοφυΐα πίσω από την Cognition Labs. Γεννήθηκε το 1997, και η πορεία του από μαθηματικό παιδί-θαύμα μέχρι τον CEO και ιδρυτή της Cognition Labs είναι εξαιρετική.

Μεγαλώνοντας, ο Scott έδειξε μια αξιοσημείωτη κλίση στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό, θέτοντας τα θεμέλια για τις μελλοντικές του προσπάθειες.

Τα πρώτα επιτεύγματα του περιλαμβάνουν την κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, αναδεικνύοντας την ικανότητά του στον προγραμματισμό και τα μαθηματικά, αναφέρει το ενημερωτικό portal για θέματα τεχνολογίας, AI Frontier.

Πριν τη Congition Labs, ο Scott Wu υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Lunch Club, μιας κοινωνικής πλατφόρμας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συνδέει χρήστες με βάση κοινά ενδιαφέροντα. Το εγχείρημα αυτό εξασφάλισε σημαντική χρηματοδότηση και εκτινάχθηκε σε μια αποτίμηση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια.

Το 2023, ο Scott Wu, μαζί με τους Steven Hao και Walden Yan, ίδρυσε την Cognition Labs, η οποία είναι αφιερωμένη στην επανάσταση της μηχανικής λογισμικού μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής.

Η Cognition Labs σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την περιζήτητη αποτίμηση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή κώδικα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ενίσχυση του Devin. Συγκεκριμένα, η επένδυση θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη για τη βελτίωση της ικανότητας του Devin να ολοκληρώνει αυτόνομα πολύπλοκες εργασίες κωδικοποίησης, όπως η δημιουργία προσαρμοσμένων ιστότοπων.

Η πορεία της Cognition Labs από την αρχή μέχρι την ανάπτυξη του Devin είναι ενδεικτική της μοναδικής θέσης της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα σε μόλις 4 μήνες αξιοποιώντας τη δύναμη της AI, καταφέρνει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της υπολογιστικής αποτελεσματικότητας, χαράσσοντας μια πορεία προς μια πιο αρμονική συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, σχολιάζει το AI Frontier.

Με αποτίμηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Cognition Labs θα ενταχθεί στο κλαμπ των «μεγάλων νέων παικτών» μαζί με άλλες νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η Mistral AI και η Perplexity AI, η νέα μηχανή αναζήτησης που αμφισβητεί την κυριαρχία της Google.

«Η τρέχουσα φούσκα AI είναι μεγαλύτερη από αυτή της δεκαετίας του 1990»

Αφού η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia εκμεταλλεύτηκε τη διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη και έγινε η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών που έφτασε σε αποτίμηση 2 τρισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο, ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα φούσκα τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεπεράσει τη φούσκα των dot-com της δεκαετίας του 1990.

Τα τσιπ της Nvidia χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τεράστιων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά που αναπτύσσει η Microsoft και Meta.

«Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του S&P 500 σήμερα είναι περισσότερο υπερτιμημένες από ό,τι ήταν οι 10 κορυφαίες εταιρείες κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας στα μέσα της δεκαετίας του 1990», έγραψε ο Sløk στο The Daily Spark.