Με βαριές εκφράσεις και κλίμα που μύριζε μπαρούτι από την αρχής της συνεδρίασης διεξήχθη η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την ενημέρωση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η πολιτική αντιπαράθεση λίγο έλειψε να ξεφύγει από την αρχή της συνεδρίασης, όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά την πρωτολογία Τσίπρα, χρησιμοποίησε τη φράση «είμαι της ευθείας της αντρικής σχολής» προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τον συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις 5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας «Ντροπή σας. Να θίγετε ανθρώπους. Δεν έχετε το δικαίωμα. Εγώ είμαι της ευθείας της αντρικής σχολής». Άμεσα προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για σεξιστικά σχόλια.

«Τι θέλετε; Σας αρέσει η τεθλασμένη; Να λέτε κάτι χωρίς να το κατονομάζετε. Αν αυτό που είπα το θεωρείτε σεξιστικό το παίρνω πίσω», συνέχισε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου ο οποίος  συμμετείχε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις. Για όσα είπατε έχουν δοθεί απαντήσεις. Τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Θέλετε να κατασκευάσετε στην ΝΔ Κατρούγκαλο αλλά δεν θα τον βρείτε».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Σαμαρά, η Πρόεδρος της Βουλής συνέστησε στον κ. Σαμαρά να είναι «πιο εγκρατής με ρατσιστικά σχόλια μέσα στην αίθουσα της Βουλής», προκαλώντας την έκρηξη του επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ. «Δεν δέχομαι λογοκρισία. Αυτή η παράταξη που έχει δώσει μάχες Δημοκρατίας δεν δέχεται λογοκρισία. Πρώτη φορά συναντώ τέτοια συμπεριφορά από Πρόεδρο της Βουλής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θύελλα με αφορμή το επί προσωπικού του Κατρούγκαλου

Η συνέχεια στην κόντρα που οδήγησε και στην αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ από την ολομέλεια της Βουλής, δόθηκε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να δώσει το λόγο επί προσωπικού στον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την αναφορά του κ. Σαμαρά για «λαμπρό αριστερό ήθος του κ. Κατρούγκαλου που ζητούσε 12% προμήθεια για τις προσλήψεις στο δημόσιο».

Η επιλογή της προέδρου να δώσει το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο, προκάλεσε ένταση στη Βουλή, με πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αντιδρούν σφοδρά.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ακούστηκε να λέει ότι «μου έκλεινε διαρκώς το μικρόφωνο και έκανε σχόλια και παρατηρήσεις στην ομιλία μου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε την απόφαση της να δώσει τον λόγο επί προσωπικού στον κ. Κατρούγκαλο, επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής αλλά και τις αναφορές στο πρόσωπο του, που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μετά από φωνές, η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση ενώ από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για συκοφαντίες που κατέπεσαν και για χαλκεία με τα οποία, όπως είπε, έχει δώσει ραντεβού τον Ιούνιο στα δικαστήρια.