Ένας αμερικανός βετεράνος, που υπηρετεί ως ελεύθερος σκοπευτής στην Ουκρανία, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι προτιμάει τα ρωσικά όπλα από τα δυτικά, πόσο μάλλον αυτά που κατασκευάζονται στην πατρίδα του.

Ο Jonathan Poquette είναι μέλος της Chosen Company, μιας μονάδας της 59ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, και πραγματοποιεί αναγνωριστικές αποστολές αλλά και αιφνιδιαστικά χτυπήματα κατά του ρωσικού στρατού.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Business Insider» δήλωσε ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν όπλα σοβιετικής ή ρωσικής κατασκευής, όπως και οι αντίπαλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα πυρομαχικών. Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός στρατός δεν είναι εξοικειωμένος με τον δυτικό οπλισμό, με αποτέλεσμα να μην κατανέμεται σωστά στις μονάδες του ή και καθόλου.

«Η μονάδα μου προτιμά τα τυφέκια AK-74, που χρησιμοποιούν σφαίρες των 5,45×39 χιλιοστών. Στο μέτωπο θα βρεις πληθώρα πυρομαχικών, ακόμη και στους Ρώσους. Με τα αμερικανικά όπλα, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, πρόσθεσε πως «η Δύση έδωσε λάθος όπλα ή τυφέκια των 5,56Χ45 χιλιοστών, αλλά οι Ουκρανοί δεν έμαθαν να τα χρησιμοποιούν σωστά και έχουν καταστεί άχρηστα».

Τυφέκιο AK-74

Τι νέα όπλα χρειάζεται η Ουκρανία

Μεταξύ άλλων ο Jonathan Poquette περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός και χαρακτήρισε λάθος την αποστολή ακριβού εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή. «Οι Ουκρανοί δεν έχουν ανάγκη ακριβά τανκ ή αεροπλάνα. Θέλουν βλήματα, σφαίρες και πυραύλους», είπε στο «Business Insider».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην κάνουμε επιθέσεις, γιατί ξεμένουμε», είπε και πρόσθεσε πως «όταν μια μονάδα επιστρέφει από περιπολία, δίνει τον εξοπλισμό της στην επόμενη. Πλέον, κάνουμε καταδρομές στις γραμμές του αντιπάλου, για να βρούμε πυρομαχικά. Με αυτό τον τρόπο, όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουμε στρατιώτες».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Jonathan Poquette διερωτήθηκε «τι μπορεί να κάνει ένα τανκ; Σίγουρα όχι τόσα όσο 50.000 βλήματα πυροβολικού».