Συναγερμό έχει σημάνει στις αρχές της Καταλονίας η νέα μέθοδος που εφαρμόζουν ληστές για να αρπάξουν τσάντες, χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από τις καμπίνες των αυτοκινήτων. Η αστυνομία της αυτόνομης επαρχίας της Ισπανίας, «Mossos d’ Esquadra» την ονόμασαν μέθοδος «σκάω λάστιχα».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς το φαινόμενο είναι εποχικό, δηλαδή εκμεταλλεύονται τις εξόδους από τις πόλεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την αυξημένη κίνηση που υπάρχει στους σταθμούς διοδίων της Καταλονίας. Τότε, λένε, οι «Mossos d’ Esquadra», τα οχήματα γίνονται στόχοι και οι συμμορίες επιλέγουν ως τόπο δράσης τους τις εθνικές οδούς.

Στο βίντεο που δημοσίευσαν και περιέχονται αποσπάσματα από διάφορες κλοπές καταγράφεται η μέθοδος και μ’ αυτόν τον τρόπο θέλησαν να προειδοποιήσουν τους οδηγούς και τους συνεπιβάτες να προσέχουν περισσότερο.

Όλα αρχίζουν στα διόδια

Η δράση των συμμοριών, όπως, δείχνουν οι εικόνες που δημοσίευσε η καταλανική αστυνομία αρχίζει στα διόδια και ολοκληρώνεται μερικά χιλιόμετρα παρακάτω. «Κολλούν» το όχημά τους πίσω από προπορευόμενο αυτοκίνητο που έχει προσεγγίσει λωρίδα διέλευσης με αυτόματο ταμείο και στη συνέχεια ένας συνεπιβάτης βγαίνει γρήγορα από το αυτοκίνητο και αφαιρεί τη βαλβίδα από το πίσω δεξιά λάστιχο.

Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, ο οδηγός του οχήματος στόχου θα αντιληφθεί ότι υφίσταται πρόβλημα με το ελαστικό και σταματάει σε ασφαλές σημείο προκειμένου να ελέγξει τι συμβαίνει. Τότε εμφανίζονται τα μέλη της συμμορίας, τα οποία προσφέρονται να βοηθήσουν τον οδηγό με το «σκασμένο» ελαστικό. Κι όσο τον απασχολεί, άλλο μέλος εισέρχεται στο ΙΧ και αποσπά πολύτιμα αντικείμενα, όπως κινητά και τσάντες και στη συνέχεια εξαφανίζονται προτού το θύμα αντιληφθεί το οτιδήποτε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Καταλονίας, μόνο το 2022 αναφέρθηκαν γύρω στα 3.500 περιστατικά κλοπών σε αυτοκινητοδρόμους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να γίνεται μέσω της μεθόδου απόσπασης της προσοχής των οδηγών, όπως είναι αυτή που οι αρχές αποκαλούν «σκάω λάστιχα».