Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα στάθηκε στις «συζητήσεις» που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας του βοήθεια για να «ξεμπλοκάρει» από την ΕΕ η μακροχρόνια οικονομική βοήθεια προς τη χώρα του ύψους εννιά δισεκατομμυρίων ευρώ. Δήλωσε, παράλληλα, ότι είναι «πολύ νωρίς για να χαρούμε», σχολιάζοντας την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού και το μήνυμα αισιοδοξίας που εστάλη για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Συζήτησα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για μια σειρά από ζητήματα. Οι συζητήσεις κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα και ήταν πολύ ουσιαστικές. Μιλήσαμε για θέματα άμυνας. Τον ευχαρίστησα για τη βοήθεια που έχει δώσει ήδη στην Ουκρανία που μας προστατεύει αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης», τόνισε και συνέχισε:

«Συζητήσαμε επίσης της μακροχρόνια οικονομική βοήθεια προς το κράτος μας. Ζήτησα από τον πρόεδρο να μας βοηθήσει να ξεμπλοκάρουμε τη μακροχρόνια βοήθεια που έχει καθυστερήσει. Θέλω να θυμίσω σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρόκειται για εννιά δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ψίχουλα για εμάς, αλλά σημαντικές κοινωνικές παροχές – αυτές είναι οι συντάξεις μας, αυτοί είναι οι μισθοί μας και περιμένουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο Ζελένσι είπε: «Αυτήν την ώρα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε οποιεσδήποτε προβλέψεις». Συνέχισε λέγοντας: «Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και αν θα είναι πραγματικά εγγυημένη η ασφάλεια».

Η Ουκρανία αδυνατούσε να στείλει τα σιτηρά της στο εξωτερικό μέσω της Μαύρης Θάλασσας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον προηγούμενο μήνα στην Κωνσταντινούπολη μια συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

The first vessel carrying 26,000 tons of corn left the port of Odesa. As of now, it is too early to draw any conclusions and predict further events. But the port started working, the export traffic started, and this can be called the first positive signal that there is a chance to stop the spread of the food crisis in the world. 16 vessels are already waiting their turn for departure, and we are ready to make a proper contribution to the stabilization of the world food market.For our state, this is also of great benefit – and this is not only about billions of dollars in foreign exchange revenue. About half a million Ukrainians are involved in the cultivation of agricultural export crops, and if we add related industries, then this is plus a million jobs. That is why there is the appropriate state attention to the implementation of the export Initiative. Our people really need it.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, August 1, 2022

Το Πεντάγωνο προανήγγειλε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι θα παράσχει στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS.

«Προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις τους στο πεδίο των μαχών», οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να παράσχουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις αμυντικές τους ανάγκες, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, με το νέο πακέτο η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα ξεπεράσει συνολικά τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία.