Το κλισέ «μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις» έγινε κλισέ για κάποιο λόγο. Γιατί ισχύει. Υπάρχουν φωτογραφίες εκεί έξω που μπορεί να εμπνεύσουν ολόκληρους λαούς ή να προκαλέσουν κινήματα. Μία τέτοια έρχεται και από την Ουκρανία η οποία πολύ γρήγορα έγινε viral με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να την ποστάρει στο Twitter.

Η εικόνα δείχνει ένα όμορφο κοριτσάκι μόλις 9 ετών με τα μαλλιά του πιασμένα σε κοτσιδάκια, στα χρώματα της Ουκρανίας. Η μικρούλα κάθεται στο διαλυμένο παράθυρο ενός σπιτιού, κρατάει το όπλο, στο στόμα έχει ένα γλειφιτζούρι.

Για πολλούς συμβολίζει την απόλυτη αντίθεση: Το γλειφιτζούρι συμβολίζει την παιδική αθωότητα κι ανεμελιά, το όπλο τη βίαιη ενηλικίωση μιας ολόκληρης γενιάς στην Ουκρανία, αυτή που ζει τον πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή. Ο Τούσκ έγραψε στη λεζάντα του tweet του: «Μην της πείτε σας παρακαλώ ότι πιο αυστηρές κυρώσεις θα στοίχιζαν ακριβά στην Ευρώπη!».

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία που έγινε σύμβολο στην Ουκρανία

Η εννιάχρονη δεν είναι μαχήτρια της ουκρανικής αντίστασης κατά των Ρώσων. Πρόκειται για μια 100% συμβολική φωτογραφία, μια φωτογραφία-μήνυμα, η οποία τραβήχτηκε στις 24 Φεβρουαρίου, πριν τη ρωσική εισβολή, από τον πατέρα του νεαρού κοριτσιού, Ολεξέι Κιριλένκο.

Ο Κιριλένκο είναι μηχανικός στο Κίεβο και ερασιτέχνης φωτογράφος. Δύο ημέρες πριν την εισβολή, αποφάσισε να σκηνοθετήσει την εννιάχρονη κόρη του στην εν λόγω πόζα για να δείξει πώς θα δείχνει η Ουκρανία σε λίγες μέρες.. Στο Facebook ο πατέρας εξήγησε ότι η κόρη του δεν ξέρει να χρησιμοποιεί όπλο και ότι αυτό της φωτογραφίας ήταν άδειο.

«Δημοσίευσα τη φωτογραφία σε ομάδα του ουκρανικού Facebook και έκανε τον γύρο του κόσμου ξαφνικά», έγραψε ο πατέρας.

Young girl with candy

Posted by Олексій Кириченко on Thursday, March 10, 2022