Στο εκτελεστικό απόσπασμα αναμένεται να οδηγηθούν εννέα καταδικασμένοι για εμπόριο ναρκωτικών στην Ινδονησία. Κρατούνται πλέον σε κελιά απομόνωσης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη χώρα καθώς οι αρχές της Ινδονησίας τους διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν χάρη.

Τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή είναι ενισχυμένα ενώ γιατροί, κληρικοί και τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος αρχίζουν τις τελικές προετοιμασίες για την εκτέλεση τεσσάρων Νιγηριανών, δύο Αυστραλών, ενός Ινδονήσιου, ενός Βραζιλιάνου και μιας Φιλιππινέζας.

«Ελπίζουμε σε ένα θαύμα», δήλωσε η Marites Veloso, αδελφή της καταδικασμένης σε θάνατο Mary Jane Veloso από τις Φιλιππίνες, μπαίνοντας στη φυλακή για να επισκεφθεί την αδελφή της για τελευταία φορά.

Δεκάδες ασθενοφόρα, ορισμένα μεταφέροντας φέρετρα, έφτασαν στη φυλακή στην κεντρική Ιάβα όπου οι εννέα αναμένεται να εκτελεστούν απόψε το βράδυ.

Έξω από τη φυλακή επικρατούν σκηνές χάους και θλίψης με μέλη των οικογενειών των Αυστραλών καταδικασμένων να καταφτάνουν για να αποχαιρετήσουν τους Myuran Sukumaran και Andrew Chan. Ένας άνθρωπος κατέρρευσε και μεταφέρθηκε μακριά από το πλήθος.

Χθες οι αρχές ικανοποίησαν την τελευταία επιθυμία του Chan, να παντρευτεί την ινδονήσια σύντροφό το Febyanti. Η τελετή έγινε στο κελί του παρουσία λίγων συγγενών και φίλων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι έλαβε από την Ινδονήσια ομόλογή της αργά χθες Δευτέρα επιστολή με την οποία την ενημέρωσε ότι επίκειται άμεσα η εκτέλεση δύο Αυστραλών υπηκόων που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει αναστολή της ποινής.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει απευθύνει έκκληση στις αρχές της Ινδονησίας να αναβάλουν την εκτέλεση των δύο υπηκόων της, εν μέσω των δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η δίκη τους ήταν άδικη και υπήρξαν καταγγελίες περί διαφθοράς στη διαδικασία. Έχει εξάλλου κατατεθεί προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδονησίας, η οποία θα εξεταστεί την 12η Μαΐου.

Η νομοθεσία στην Ινδονησία είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ οι αρχές άρχισαν ξανά να εκτελούν θανατοποινίτες το 2013, έπειτα από ένα πενταετές μορατόριο στην επιβολή της εσχάτης των ποινών, τηρώντας μια αδιάλλακτη στάση η οποία έχει προκαλέσει εντάσεις στης σχέσεις της Τζακάρτας με άλλες κυβερνήσεις.