Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία πρέπει να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν μαζί και όχι ξεχωριστά.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα, όπως η ένταξη στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο λίγο καιρό πριν ειπώθηκε ότι η Βουλγαρία θα εισέλθει μόνη της, χωρίς τη Ρουμανία. Τώρα, στη Ρουμανία ειπώθηκε να ενταχθεί μόνη της, χωρίς τη Βουλγαρία. Δεν πιστεύω σε αυτά τα πράγματα! Πιστεύω ότι μόνο μαζί πρέπει να ενταχθούμε στη ζώνη Σένγκεν, ότι μόνο μαζί πρέπει να άρουμε τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης, όχι η Ρουμανία πρώτα και, στη συνέχεια, η Βουλγαρία ή η Βουλγαρία πρώτα και στη συνέχεια η Ρουμανία» τόνισε ο κ. Πόντα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του τής Βουλγαρίας και τής Σερβίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ύστερα από τριμερή συνάντηση στη ρουμανική πόλη Κραϊόβα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πόντα επισήμανε ότι «μόνο με τις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η Σερβία θα ολοκληρώσει νωρίτερα και όχι σε 20 χρόνια τις διαπραγματεύσεις για να γίνει μέλος της ΕΕ».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος ανήγγειλε νωρίτερα τη δημιουργία της «Ομάδας της Κραϊόβα», στην οποία θα συμμετέχουν η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι είναι μία ιστορική απόφαση, επειδή πρόκειται για στρατηγική περιοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι τρεις χώρες μας μαζί θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Είναι μία στρατηγική περιοχή για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος ότι η δημιουργία της ‘Ομάδας της Κραϊόβα’ θα έχει ιστορική σημασία» είπε ο κ. Βούτσιτς.

»Είμαστε ανοιχτοί και προς άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επειδή ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα» είπε κ. Πόντα.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τους ομολόγους του τής Βουλγαρίας και τής Ρουμανίας για τη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τόνισε ότι μαζί τους συζήτησε θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.