Μια πρόταση από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να νομιμοποιήσει την πολυανδρία, τον θεσμό σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα μπορεί να έχει περισσότερους από έναν συζύγους, έχει προκαλέσει τη μήνη των συντηρητικών κύκλων.

Γυναίκες με πολλούς συζύγους: Οργή για την πρόταση – «Αυτό θα καταστρέψει την κουλτούρα μας»

Η αντίδραση των συντηρητικών δεν αποτελεί έκπληξη για τον καθηγητή Collis Machoko, διαπρεπή ακαδημαϊκό πάνω στο θέμα της πολυανδρίας. Οι αντιρρήσεις «έχουν να κάνουν με τον έλεγχο», λέει στο BBC, «οι αφρικανικές κοινωνίες δεν είναι έτοιμες για πραγματική ισότητα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τις γυναίκες που δεν ελέγχουμε».

Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα πιο φιλελεύθερα Συντάγματα του κόσμου, επιτρέποντας τους ομόφυλους γάμους αλλά και την πολυγαμία για τον άντρα.

Η πολυανδρία όμως είναι άλλη ιστορία και βρίσκει σθεναρούς πολέμιους. Ένας τέτοιος είναι ο επιχειρηματίας και τηλεοπτική διασημότητα Musa Mseleku, ο οποίος έχει 4 γυναίκες:

«Αυτό θα καταστρέψει την αφρικανική κουλτούρα», λέει, «τι θα γίνει με τα παιδιά αυτών των ανθρώπων; Πώς θα ξέρουμε την ταυτότητά τους; Η γυναίκα δεν μπορεί να πάρει τη θέση του άντρα. Είναι ανήκουστο. Θα πρέπει ο άντρας να παίρνει το επίθετό της;».

Ο ακαδημαϊκός Machoko έχει μιλήσει με 20 γυναίκες και 45 άντρες που ζουν σε καθεστώς πολυανδρίας, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι γάμοι θεωρούνται ταμπού και δεν αναγνωρίζονταν ως τώρα επισήμως.

«Η πολυανδρία, επειδή είναι καταδικαστέα από μέρος της κοινωνίας, έχει αναγκαστεί να πάει στο περιθώριο. Η μυστικότητα είναι ανάλογη με αυτή που συναντάμε στη μασονία», λέει.

Μιλάει μάλιστα για μια γυναίκα που ανακάλυψε νωρίς-νωρίς την πολυανδρία και είχε πολλαπλούς εραστές, οι οποίοι γνωρίζονταν μάλιστα μεταξύ τους: «Οι 4 από τους σημερινούς 9 συζύγους της ανήκαν στην πρώτη αυτή ομάδα των εραστών της».

Στην πολυανδρία της Νότιας Αφρικής, είναι η γυναίκα αυτή που ξεκινά τη σχέση με πολλούς άντρες, καλώντας όποιον θέλει να συμμετέχει στη σχέση. Κάποιοι πληρώνουν προίκα, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν να την υποστηρίζουν οικονομικά. Εκείνη διατηρεί την εξουσία να απομακρύνει όποιον άντρα πιστεύει ότι αποσταθεροποιεί τη σχέση.

Όσο για τα παιδιά που προκύπτουν από τέτοιες ενώσεις, ο καθηγητής Machoko ισχυρίζεται πως «το ερώτημα για τα παιδιά είναι εύκολο. Ό,τι παιδιά γεννηθούν από μια τέτοια σχέση, είναι παιδιά της οικογένειας»…