«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα αυτή παραλλαγή του νέου κορονοϊού τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ.

Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε «success story», την εφαμοργή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, όμως, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και για την ανάγκη συντονισμού έναντι των νέων παραλλαγών του ιού και για το «τί μέλλει γενέσθαι» με τα εμβόλια τα οποία δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΜΑ.

«Ζητήσαμε από την Επιτροπή να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο και να υποβάλει προτάσεις που να μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι η κατάσταση δεν είναι πια τόσο σοβαρή όσο πριν λίγο καιρό και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι. Πρόσθεσε ότι, θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση, αλλά και με την πρόταση της Επιτροπής για νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες τόσο στην Τουρκία, όσο και στον Λίβανο και την Ιορδανία -μια πρόταση την οποία η Επιτροπή δεν έχει ακόμα υποβάλει με όλες της τις λεπτομέρειες.

Τέλος, σχετικά με τη Ρωσία, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι έγινε μια «ειλικρινής συζήτηση». Η Γαλλία και η Γερμανία θέλησαν να πάνε πιο πέρα από τα συμπεράσματα που είχε ετοιμάσει το Συμβούλιο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία για μια Σύνοδο της ΕΕ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αν κοιτάξουμε την πραγματικότητα θα δούμε ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αυτό δε σημαίνει επιβράβευση της Μόσχας. Πρόσθεσε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, στην αρχή της θητείας του, συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο και συμφώνησαν σε μία ατζέντα που αντιμετωπίζει τα αμφιλεγόμενα ζητήματα.

«Ακόμα και στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, υπήρχε πάντα διάλογος και ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και πιστεύω ότι είναι καλύτερο, όλα τα κράτη-μέλη, στο σύνολό τους, να κρατήσουν ανοιχτούς αυτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και όχι το καθένα ξεχωριστά», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ντράγκι: Δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, χρειάζεται προσοχή

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού αναφέρθηκε στο τέλος της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν την αφήσαμε ακόμη πίσω μας, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα, προσοχή και επαγρύπνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται διαγνωστικά τεστ και να εντοπίζονται οι νέες παραλλαγές, αλλά και να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.

Σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε ότι «στη Μεγάλη Βρετανία προκαλεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη» και πως «η Ιταλία, τον Σεπτέμβριο, δεν θέλει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με το περασμένο φθινόπωρο».

Όσο για τα εμβόλια, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik δεν κατάφερε να πετύχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ότι το κινεζικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, πρότεινε την ενίσχυση και την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων με σημείο αναφοράς την αντίστοιχη αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, τόνισε πως «σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, όσα ζήτησε η Ιταλία έγιναν δεκτά, αν και «ο στόχος δεν ήταν η συμφωνία για τις μετεγκαταστάσεις, η οποία, στην φάση αυτή, είναι κάτι πρώιμο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.