Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών σήμερα στη Γενεύη, έγινε γνωστό πως οι άνδρες που περιλαμβάνονται στους αμάχους που απομακρύνονται από την πόλη Χομς, ανακρίνονται από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, υπό τη εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«336 άνδρες, ηλικίας από 15 έως 55 ετών, συνελήφθησαν μετά την απομάκρυνσή τους από τη Χομς για να ανακριθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ.

Από αυτούς, 42 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια των αρχών και ανακρίνονται σε σχολείο που βρίσκεται κοντά στη Χομς, είπε.

«Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας είναι παρόντα στον χώρο του σχολείου, αλλά δεν παρευρίσκονται στις ανακρίσεις», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η Ύπατη Αρμοστεία συνομιλεί με τους άνδρες που ζητούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, διότι εγκατέλειψαν την παλιά πόλη με τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις Επείγουσες Επιχειρήσεις, περί τους 1.132 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε διάστημα τεσσάρων ημερών από την παλιά πόλη της Χομς, έπειτα από πολιορκία 600 ημερών.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι εντός της παλιάς πόλης.

Η Unicef ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι 400 παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των 1.132 απομακρυνθέντων εμβολιάστηκαν κατά της πολιομυελίτιδας. Είκοσι έγκυοι έχουν απομακρυνθεί επίσης από την πόλη.

Οι άμαχοι μίλησαν για το κρύο, την πείνα, το βρώμικο νερό και τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς. Η εκεχειρία παρατάθηκε χθες για τρεις ημέρες ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων και η ανθρωπιστική συνδρομή σε ανθρώπους που παραμένουν στα ερείπια της παλιάς πόλης.