Σε μαζική κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές περιοχές της Νάπολης, που κατέβασαν ρολά και βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η απότομη μείωση των πωλήσεων.

Οι έμποροι —με πρωτοβουλία της ένωσης Confcommercio— πραγματοποίησαν μάλιστα πορεία στο κέντρο της πόλης, από την οποία δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, με χρήση κροτίδων και καπνογόνων από μέρους των καταστηματαρχών-διαδηλωτών και δακρυγόνων από την αστυνομία.

Δυο έμποροι τραυματίσθηκαν στα περιορισμένης έκτασης επεισόδια που ακολούθησαν κοντά στο δημαρχιακό μέγαρο της μεγαλούπολης αυτής του ιταλικού νότου.

«Οι πωλήσεις μας τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%, έχουμε φτάσει στα όριά μας», είπαν πολλοί διαδηλωτές έμποροι στους δημοσιογράφους. Κατήγγειλαν, παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μπορούν οι ναπολιτάνοι που το επιθυμούν να μεταβαίνουν κεντρικές περιοχές της πόλης χωρίς το αυτοκίνητό τους.

Ο δήμος από την πλευρά του υπενθύμισε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων αποτελούν τον κανόνα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Στην κινητοποίηση —όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai— συμμετείχαν οργανωμένοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολης, αλλά κι ένας σημαντικός αριθμός ανέργων.

Το κόμμα των ιταλών Πρασίνων κατήγγειλε ότι «στους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν ειρηνικά, κατάφεραν να παρεισφρήσουν ορισμένοι περίεργοι τύποι, με αμφίβολες προθέσεις, που δεν έμοιαζαν να έχουν καμία σχέση με την διαμαρτυρία».