Από μικρός ήταν ξεχωριστός και αρκετά διαφορετικός από τα παιδιά της ηλικίας του. Τού άρεσε να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα και να κάνει όσα γέμιζαν την ψυχή του και ικανοποιούσαν τον ίδιο. Δεν τον ενδιέφερε για παράδειγμα ως παιδί να παίζει στην εξοχή με τους συνομήλικούς του. Το παιγνίδι δεν τον γέμιζε το ίδιο με μία επίσκεψη σε ένα μουσείο.

Και πιστός στα θέλω του παρέμεινε ο Καρλ Λάγκερφελντ, μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκκεντρικός σχεδιαστής, καυστικός, ειρωνικός, ενίοτε και προσβλητικός ο διάσημος σχεδιαστής άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, όχι μόνο ως σχεδιαστής αλλά και ως προσωπικότητα. Και μπορεί πολλές φορές τα όσα με πάθος υποστήριζε να δίχαζαν τον κόσμο, όμως, η είδηση του θανάτου του το μεσημέρι της Τρίτης σκόρπισε τη θλίψη. Και είναι από αυτές τις περιπτώσεις που λες πως ο κόσμος της μόδας και του θεάματος γενικότερα, μένει πιο φτωχός με την απώλειά του.

Το πλουσιόπαιδο από το Αμβούργο

Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν αριστοκράτης από κούνια! Στην κυριολεξία, καθώς ο πατέρας του ήταν βιομήχανος γάλακτος. Ο Καρλ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου το 1933 και τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ένα αριστοκρατικό προάστιο του Αμβούργου, όπου εκεί έμεναν μόνο οι οικονομικά επιφανείς οικογένειες.

Ο, τι και αν επιθυμούσε από μόρφωση, μπορούσε να το έχει. Και από μικρός έδειξε την κλίση του στις τέχνες και στα γράμματα. Πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο, έμαθε αγγλικά και γαλλικά, ενώ την ώρα που τα παιδιά της ηλικίας του έπαιζαν, εκείνος επέλεγε τις βόλτες στα Μουσεία και στα θέατρα. Ήταν οι στιγμές που γέμιζαν την ψυχή του και τον έκαναν να ονειρεύεται και να καταστρώνει τα δικά του σχέδια για το μέλλον, που όπως φαινόταν, δεν περιλάμβαναν την οικογενειακή βιομηχανία.

Τον Ιούλιο του 1944 βομβαρδίστηκε το Αμβούργο και η οικογένεια Λάγκερφελντ μετακόμισε σε ένα κτήμα τους στην εξοχή, στο Schleswig-Holstein. Ο μικρός Καρλ έρχεται σε άμεση επαφή με την ύπαιθρο, που μοιάζει ξένη προς εκείνον. Όπως κι εκείνος για την ύπαιθρο.

Θα περάσει τα παιδικά του χρόνια εκεί, ενώ πάντα θα ξεχωρίζει. Η αριστοκρατική του προέλευση, η αδυναμία του στα ασυνήθιστα ρούχα και τα μακριά μαλλιά του τον έκαναν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα παιδιά της περιοχής.

Μεγαλώνοντας και συνεχίζοντας να επισκέπτεται διάφορα μουσεία, ανακαλύπτει πως νιώθει μία γοητεία για τους Γάλλους ζωγράφους και γενικότερα για κάθε τι γαλλικό.

«Μου άρεσε πολύ ότι ήταν γαλλικά … Μου άρεσε η Γαλλία, γι’ αυτό κι έμαθα τη γλώσσα από παιδί» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Εκεί, κατάλαβε ότι τα σύνορα της χώρας του, της Γερμανίας δεν θα τον κρατούσαν για πολύ. Ήξερε πως τον περιμένει το… Παρίσι.

Το Παρίσι, ο δικός του Παράδεισος

Μεγαλώνοντας ο ίδιος μεγάλωνε και η επιθυμία του να ζήσει στο Παρίσι. Το 1950, στο Αμβούργο παρακολούθησε ένα show του Dior και κάπου εκεί φυτεύτηκε μέσα του ο σπόρος της μόδας. Ήξερε πως αυτό ήθελε να κάνει και ο ίδιος.

Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε με τη μητέρα του στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό του. Άλλωστε, εκείνη είχε εμπιστοσύνη στο ταλέντο του και τον στήριζε στα όνειρά του. Σε ηλικία 20 χρόνων πήρε μέρος σε έναν διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός παλτό, όπου εύκολα κατέκτησε την πρώτη θέση. Στον ίδιο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει και ο Yves Saint Laurent, ο οποίος βγήκε μόλις τρίτος!

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Pierre Balmain και τον Jean Patou. Το 1963 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής για πρώτη φορά. Στον Οίκο Chloe έβαλε τις ίδιες τις τάσεις, ιδρύοντας το Total Look το 1967, την ενότητα των ενδυμάτων και των αξεσουάρ. Ο ιταλικός Οίκος Fendi εντυπωσιάστηκε με το νεαρό σχεδιαστή από τη Γερμανία, προσλαμβάνοντας τον στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Μέχρι το 1976, ο Λάγκερφελντ είχε καθιερώσει το διάσημο  και εκκεντρικό look του, με το ξεχωριστό στυλ ένδυσης του 18ου αιώνα, την αλογοουρά και μαύρα γυαλιά ηλίου. Μία εμφάνιση που δεν την αποχωρίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η ψυχή του Οίκου Σανέλ


Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν ένας παθιασμένος άνθρωπος που κατέθετε σε όλα την ψυχή του. Το 1983 πέρασε την πόρτα του διάσημου Οίκου Σανέλ, όπου ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Για εκείνον η συνεργασία ήταν ένα όνειρο ζωής, καθώς ανέκαθεν είχε μία ιδιαίτερη αγάπη στην Κόκο Σανέλ και το όραμά της. Καις ας αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες.

Ο ερχομός του στον Οίκο ήταν καταλυτικός, αφού κατάφερε να εξελίξει τις ιδέες και τα σχέδια της Γαλλίδας σχεδιάστριας, αλλά και να εξελίξει και τον ίδιο τον Οίκο. Μάλιστα, κατάφερε να τον κάνει να έχει διάρκεια στον χρόνο και δεν είναι τυχαίο που ακόμη και σήμερα οι πωλήσεις αγγίζουν τα 5 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Παράλληλα, με τη μόδα είχε μεγάλη αγάπη και στη φωτογραφία.

Η προσωπική του ζωή

Ο Καρλ Λάγκερφελντ δεν είχε κρύψει ποτέ την ομοφυλοφιλία του. Επί 19 ολόκληρα χρόνια διατηρούσε δεσμό με τον Ζακ ντε Μπασέ, οπότε και τους χώρισε ο θάνατος εκείνου το 1989.

Όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος, είχε πάντα τη στήριξη της οικογένειάς του, που πάντα του έλεγαν πως «Δεν υπάρχουν προβλήματα. Μόνο λύσεις, καλές ή κακές».

Μάλιστα, όταν ο σχεδιαστής ήταν μικρό παιδί, είχε ρωτήσει τη μητέρα του τι είναι η ομοφυλοφιλία κι εκείνη του είχε πει: «Δεν είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σαν το χρώμα των μαλλιών. Κάποιοι είναι ξανθοί και κάποιοι άλλοι μελαχρινοί».

Οι δηλώσεις του προκαλούσαν

Εκκεντρικός, κυνικός, ωμός, εριστικός, ειρωνικός… Επίθετα, που όλο και έχουμε διαβάσει σε άρθρα σχετικά με τον Λάκερφελντ και τον χαρακτήρα του. Ο ίδιος, πάλι, έλεγε πως ήταν ειλικρινής. Αφόρητα ειλικρινής σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση που είχε κάνει για την Αντέλ την οποία είχε χαρακτηρίσει το 2012 «λίγο πιο παχουλή». Τα λόγια του εξόργισαν τον κόσμο και τότε ο σχεδιαστής αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη.

Η απειλή να αποποιηθεί την υπηκοότητά του λόγω… Μέρκελ

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Lagerfeldt, αλλά το άλλαξε σε Lagerfeld για να είναι «πιο εύηχο» όπως έλεγε ο ίδιος. Ωστόσο πριν λίγους μήνες,  οργισμένος από τη μεταναστευτική πολιτική της ‘Ανγκελα Μέρκελ, που κατά τη γνώμη του προκάλεσε την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο, είχε πει ότι θα αποποιηθεί τη γερμανική υπηκοότητα «αν αυτό συνεχιστεί».

«Ήταν ανάγκη να πει η Μέρκελ ότι έπρεπε η χώρα να δεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες; Πρέπει να διατηρείται στη μνήμη το παρελθόν της Γερμανίας. Απεχθάνομαι τη Μέρκελ που το ξέχασε αυτό», είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point.

Και μπορεί η Γαλλία και το Παρίσι να ήταν η μεγάλη του αγάπη, όμως, δε θέλησε ποτέ να πολιτογραφηθεί Γάλλος. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει: «Δεν θέλω να γίνω Γάλλος. Δεν μου αρέσουν τα έθνη, είμαι κοσμοπολίτης. Δεν αισθάνομαι Γερμανός, είμαι Βορειοευρωπαίος». Αν και λίγους μήνες πριν δήλωνε «Γερμαναράς».

«Ναι, είμαι τελείως Γερμαναράς, ένας Γερμαναράς από τη Βαϊμάρη, εκσυγχρονισμένος. Αυτό είναι μέσα στα γονίδιά μου και δεν με ενοχλεί καθόλου. Και δεν οφείλεται στις ανοησίες που κάνει η Αγγελα Μέρκελ που θέλω να πάψω να είμαι Γερμανός», είχε πει.

Αυτός, λοιπόν, ήταν ο Καρλ Λάγκερφελντ, ένας ιδιόρρυθμος κι ευφυής δημιουργός, ο οποίος τον Αύγουστο του 2015 είχε σχολιάσει με τον δικό του τρόπο μέσα από ένα σκίτσο, την ελληνική συμφωνία. Γιατί, ο αριστοκράτης από το Αμβούργο είχε άποψη για όλα, είτε συμφωνούσες με αυτήν, είτε όχι.