Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, θα ήθελε οι συμπατριώτες του να μπορούν να εργάζονται ως την ηλικία των 75 ετών, αλλάζοντας επαγγελματικό προσανατολισμό, και κάλεσε τους εργοδότες να ευνοούν τις νέες σταδιοδρομίες αυτού του είδους.

«Αν προσλάβουμε κάποιον 55χρονο που λέει ‘ναι, είμαι έτοιμος να δουλέψω ως τα 75 μου’, έχουμε 20 χρόνια και μια πολύ μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα σχέση εργασίας σε σχέση με ένα άτομο το οποίο, στην ίδια ηλικία, προβλέπει να σταματήσει πέντε ή έξι χρόνια αργότερα» δήλωσε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Dagens Nyheter (DN).

Σήμερα στη Σουηδία το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν σύνταξη από τα 61 χρόνια.

Ο Ράινφελντ υπογραμμίζει ότι η γενναιοδωρία του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και συνταξιοδότησης στη Σουηδία δεν θα αντέξει αν οι Σουηδοί δεν αρχίσουν να εργάζονται για περισσότερα χρόνια, αν λάβει κανείς υπόψη του και την αύξηση της διάρκειας ζωής.

«Δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζούμε περισσότερο, αλλά η εργασιακή μας ζωή να σταματάει νωρίτερα, γιατί τότε θα αποδυναμωθούν οι συντάξεις. Το ερώτημα είναι: είναι έτοιμοι οι άνθρωποι για κάτι τέτοιο;» διερωτάται ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα υποδεχθεί αύριο και μεθαύριο στη Στοκχόλμη τους ομολόγους του της Βρετανίας, των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής για μια σύνοδο που είναι αφιερωμένη κυρίως στην απασχόληση των πρεσβύτερων.

Σύμφωνα με τον Ράινφελντ, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό από τη στιγμή που το επάγγελμά τους γίνεται σωματικά ή ψυχικά πολύ επίπονο.

«Η αριστερά κρίνει ότι όταν η εργασία γίνεται εξαιρετικά επίπονη, θα πρέπει κανείς να συνταξιοδοτείται πρόωρα ή να παίρνει κοινωνικό επίδομα. Εγώ θεωρώ ότι όταν η δουλειά γίνεται υπερβολικά σκληρή, θα πρέπει κανείς να την αλλάζει» σημείωσε ο Ράινφελντ.

Ωστόσο οι ιδέες του Ράινφελντ δεν δείχνουν να συγκεντρώνουν μεγάλη υποστήριξη αν κρίνει κανείς από έρευνα που έγινε στο Διαδίκτυο από την ιστοσελίδα της ταμπλόιντ της Στοκχόλμης Expressen. Μόνον το 2% των περίπου 6.300 αναγνωστών δήλωσε ότι θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 75 ετών, ενώ το 56% απάντησε ότι θέλει να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65.

Ο Τόμας Ένεροθ, εκπρόσωπος για θέματα εργασίας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό να συζητηθεί η ύπαρξη καλύτερων συνθηκών εργασίας και οι τρόποι βελτίωσης της εκπαίδευσης των ενηλίκων.

Στη Σουηδία, το 7,8% των ανθρώπων άνω των 65 ετών κατείχε μια θέση εργασίας το 2010, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικών.