Για ενθάρρυνση των Ρώσων διαδηλωτών κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ, τονίζοντας πως εκατομμύρια δολάρια από ξένα ταμεία χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστούν οι Ρώσοι ψηφοφόροι.

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για τις καθημερινές διαδηλώσεις και όσους μετέχουν σε αυτές καταγγέλλοντας νοθεία και μεροληψία στις εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν κατηγόρησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι «έδωσε σήμα» στους αντίπαλους του Κρεμλίνου.

«Έδωσε το σήμα για την έναρξη» της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, είπε αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές έδρασαν «με την υποστήριξη» της Ουάσινγκτον. Η Κλίντον «έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση», είπε.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών, για τις οποίες η Κλίντον υποδήλωσε ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, και με τις διαδηλώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Αν ο κόσμος ενεργεί με σεβασμό στο νόμο, πρέπει να τού δίδεται το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός. «Αν κάποιος παραβιάζει το νόμο, τότε οι δυνάμεις της τάξης και η κυβέρνηση πρέπει να απαιτούν το σεβασμό του νόμου με όλα τα νόμιμα μέσα, πρόσθεσε, ενώ χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με κινητοποιήσεις τις οποίες διέλυσε η αστυνομία.

«Είμαστε όλοι ενήλικες εδώ και καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ενεργούν σύμφωνα με το γνωστό σενάριο και για δικούς τους ιδιοτελείς πολιτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Ουδείς θέλει να υπάρξει χάος στη Ρωσία, το οποίο οδηγεί, όπως είπε ο Πούτιν, στο «γνωστό σενάριο» των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης κατά των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Όλοι κατανοούμε πως μια μερίδα των οργανωτών των διαδηλώσεων δρουν σύμφωνα με ένα γνωστό σενάριο», δήλωσε ο Πούτιν. Η πλειοψηφία των Ρώσων δεν θέλει να επαναληφθεί η πολιτική αναταραχή που υπήρξε στο Κιργιστάν και την Ουκρανία, τόνισε, «αλλά ξέρουμε επίσης ότι στη χώρα μας ο κόσμος δεν θέλει η κατάσταση να εξελιχθεί όπως συνέβη στο Κιργιστάν ή πρόσφατα στην Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει το χάος».