Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστό ότι πολλές φορές παίζει με τη φωτιά και φτάνει στα άκρα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του ο οποίος δεν είναι άλλος από το να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού με την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Όπως ήταν φυσικό λίγα 24ωρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν ήταν δύσκολο να κυκλοφορήσουν θεωρίες συνωμοσίας .

Τα σενάρια περί εμπλοκής του Τούρκου προέδρου ξεκίνησαν ήδη όσο το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τα γκρίζα σημεία και οι θεωρίες συνωμοσίας είναι τα εξής:

1)Δεν συνελήφθη κανένας πολιτικός. Αντίθετα ο Ερντογάν με αστραπιαία ταχύτητα προχώρησε σε εκκαθαρίσεις. Κάθε πραξικόπημα συνοδεύεται από συλλήψεις πολιτικών.

Οι πραξικοπηματίες ξεκινούν συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος των τεσσάρων ωρών ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επικοινωνούσε με τον τουρκικό λαό μέσω τηλεόρασης, ενώ παρέμειναν ανοιχτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία η κυβέρνηση μπλόκαρε συχνά. Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στο κοινό μέσω Facetime και αργότερα έστειλε μαζικά μηνύματα στους ψηφοφόρους του, καλώντας τους να βγουν στους δρόμους και να γεμίσουν τα τζαμιά.

2)Είναι περίεργο γιατί οι στρατιωτικοί κατέλαβαν μόνο το κρατικό κανάλι TRT, το οποίο μετέδωσε την ανακοίνωσή τους και την ίδια ώρα οι ιδιωτικοί σταθμοί της χώρας εξέπεμπαν κανονικά.

3)Ο Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες είχε εξαφανιστεί… Η επίσημη εκδοχή είναι ότι έκανε τις διακοπές του. Το σημείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μεν, αλλά αφότου ο Ερντογάν είχε απομακρυνθεί αν και οι πραξικοπηματίες γνώριζαν πού βρίσκεται.

4)Δύο μαχητικά F-16 που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες πλησίασαν και «παρενόχλησαν» το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν πίσω στην Κωνσταντινούπολη από τις διακοπές του.

Είχαν κλειδώσει στα ραντάρ τους το αεροπλάνο του Ερντογάν όπως και δύο F-16 που προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ… αυτό είναι ένα μυστήριο».

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο Reuters το συμβάν, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το αεροσκάφος του Ερντογάν έμπλεξε ενώ βρισκόταν στον αέρα». «Γλίτωσε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά» είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

5)Μάλιστα ο Ερντογάν αφού ξέμπλεξε με τα προβλήματα στον αέρα το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», το οποίο υποτίθεται ότι είχε αποκλειστεί από τεθωρακισμένα.

6)Μια άλλη θεωρία λέει ότι ο Ερντογάν ήξερε για το πραξικόπημα. Η ίδια θεωρία θέλει να ενημερώθηκε για την πρόθεση στρατιωτικών να κινηθούν εναντίον του. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, όπως επίσης και η ανάκληση αδειών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου.

7)Μια ακόμη θεωρία αναφέρει ότι υπήρξε όντως προετοιμασία για πραξικόπημα, ωστόσο η κυβέρνηση ενημερώθηκε εγκαίρως και γι’ αυτό οι στασιαστές βιάστηκαν να το εκτελέσουν, προτού καταφέρουν να οργανωθούν επαρκώς. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκαν τόσοι «ερασιτεχνισμοί».

8)Επίσης πολλά ερωτηματικά δημιουργεί ο βομβαρδισμός εικόνων από την Τουρκία σε όλο τον κόσμο. Όλες οι εικόνες λειτουργούν υπέρ του Ερντογάν.