Τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι προσέλαβε ως σύμβουλο η φιλοσυντηρητική υποψήφια για την προεδρία του Περού Κέικο Φουχιμόρι, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ της σε θέματα νόμου και τάξης χωρίς να επαφίεται στην εικόνα του πατέρα της, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή.

Ο Τζουλιάνι, στον οποίο αποδίδεται η μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη χάρη στη σκληρή και δημοφιλή πολιτική αστυνόμευσης και ο οποίος θεωρεί εαυτόν ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα βοηθήσει τη Φουχιμόρι στο σχεδιασμό προγραμμάτων δημόσιας ασφάλειας.

«Έχει εξαιρετικό ιστορικό καταπολέμησης της παραβατικότητας, επομένως θεωρώ ότι η παρουσία του εδώ θα βοηθήσει να ενισχύσουμε τις προτάσεις μας», είπε η 35χρονη υποψήφια για τον Τζουλιάνι.

Η ανακοίνωση για τη συνεργασία τους ακολουθεί μία περίοδο κατά την οποία οι αναλυτές δήλωναν ότι η Φουχιμόρι χρειάζεται να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα της, ο οποίος κυβέρνησε το Περού με «σιδηρά πυγμή» τη δεκαετία του ’90, προκειμένου να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους στη μάχη «στήθος με στήθος» για τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Η Κέικο Φουχιμόρι άφησε να εννοηθεί ότι ο Τζουλιάνι θα βοηθήσει κυρίως στην εκπόνηση προγραμμάτων για την πάταξη του αστικού εγκλήματος, παρότι το Περού αντιμετωπίζει ευρύτερα θέματα ασφαλείας.