Το νερό ρυζιού έχει σαρώσει πρόσφατα το διαδίκτυο ως σπιτική θεραπεία για την ανάπτυξη των μαλλιών και την υγεία του δέρματος. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια νέα τάση, η χρήση του νερού ρυζιού για προσωπική φροντίδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, σύμφωνα με το Allure.

Αυτό το αμυλώδες υγρό που απομένει από το ρύζι, συνήθως από το βράσιμο ή το μούλιασμα του ρυζιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι τόσο μοντέρνο που πολλά προϊόντα για τα μαλλιά περιέχουν συστατικά που προέρχονται από το ρύζι. Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

Νερό ρυζιού: Πρέπει ή όχι να το χρησιμοποιήσετε για την περιποίηση των μαλλιών σας

Νερό ρυζιού

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Heian, η οποία ξεκίνησε το 794 μ.Χ. στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Brittanica, οι γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν όμορφα, μακριά μαλλιά επειδή κάθε μέρα τα χτένιζαν με Yu-Su-Ru, γνωστό ως νερό ρυζιού, εξηγεί το Journal of Cosmetic Chemists. Μια μελέτη του 2013, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advanced Biotech, διαπίστωσε ότι το βραστό νερό ρυζιού ήταν μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την πρόληψη και τη θεραπεία του μύκητα της πιτυρίδας, Malassezia.

Ο μεγαλύτερος λόγος που το νερό ρυζιού υποστηρίζει την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών είναι ότι το ίδιο το ρύζι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο δερματολόγο Dr. Howard Sobel, και όσα αναφέρει το Allure, «περιέχει αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, βιταμίνες και μια ουσία που ονομάζεται ινοσιτόλη, τα οποία συμβάλλουν στο να γίνουν τα μαλλιά πιο λαμπερά και δυνατά». Άλλες βιταμίνες που περιέχει είναι το μαγνήσιο, το φολικό οξύ (το οποίο υποστηρίζει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των θυλακίων) και η νιασίνη (η οποία υποστηρίζει την ελαστικότητα και είναι αντιφλεγμονώδης), επισημαίνει το Insider. 

Η παρασκευή νερού ρυζιού στο σπίτι είναι μια πολύ απλή διαδικασία που απαιτεί δύο συστατικά: νερό και ρύζι. Πέρα από τα συστατικά, όμως, ο μεγαλύτερος παράγοντας για να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας νερό ρυζιού είναι ο χρόνος.

Πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε το δικό σας νερό ρυζιού

Νερό ρυζιού

Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε έναν τύπο ρυζιού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ή καστανό ρύζι) και ξεπλύνετέ το καλά για να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το ρύζι δεν είναι βιολογικό, καθώς περιέχει φυτοφάρμακα -οπότε θα χρειαστεί να ξεπλύνετε το ρύζι αρκετές φορές ακόμα, προτείνει το Insider. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το ζυμώσετε.

Ενώ το νερό του ρυζιού που δεν έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά, η δερματολόγος καλλυντικών, Dr. Michele Green, λέει στο Insider ότι η διαδικασία ζύμωσης είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσετε όλα τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα από το ρύζι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants, διαπίστωσε μεγαλύτερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας σε ζυμωμένα αντικείμενα. Έτσι, προσθέστε 1 φλιτζάνι ρύζι σε 2 φλιτζάνια νερό και αφήστε το να δράσει για 24 ώρες. Στη συνέχεια, στραγγίστε το υγρό, ενώ για πρόσθετη ενίσχυση του αρώματος, μπορείτε να αναμείξετε αιθέρια έλαια όπως λεβάντα ή έλαιο τεϊόδεντρου. 

Σύμφωνα με το Medical News Todayμπορείτε ακόμη και να αντικαταστήσετε το μαλακτικό με νερό ρυζιού. Αφού λούσετε το τριχωτό της κεφαλής σας, κάντε απαλό μασάζ με το νερό ρυζιού στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για 15 έως 30 λεπτά.