Αν και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι ασφαλές να ταξιδεύει μια γυναίκα μόνη, ο κόσμος διαρκώς αλλάζει και πρέπει να προφυλασσόμαστε ανάλογα για να απολαύσουμε ένα ασφαλές ταξίδι. Αυτό δεν ισχύει μοναχά για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες αλλά και για κάθε ταξιδιώτη.

Οι συμβουλές που ακούγονται συχνά είναι να φοράει η γυναίκα μια ψεύτικη βέρα ή να μην πει πουθενά πως ταξιδεύει μόνη της. Αν και αυτές οι συμβουλές συχνά έχουν πρακτική εφαρμογή, σίγουρα δεν επαρκούν.

Ορίστε λοιπόν 21 συμβουλές για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες!

Πριν την αναχώρηση

1. Κρατήστε αντίγραφα όλων των εγγράφων σας (διαβατήριο και τα σχετικά). Δώστε τα αντίγραφα σε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης για να φυλαχθούν ενόσω λείπετε.

2. Δώστε στο ίδιο πρόσωπο ένα αντίγραφο της διαδρομής που θα ακολουθήσετε. Ακόμα κι αν δεν είναι προκαθορισμένη, δώστε του να καταλάβει κάποιες γενικές πληροφορίες και ενημερώστε το ότι θα επικοινωνήσετε μαζί του όταν φτάσετε στον προορισμό σας, δίνοντάς του περισσότερες πληροφορίες.

3. Ενημερώστε την πρεσβεία της Ελλάδος στη χώρα προορισμού. Έτσι, θα γνωρίζουν περίπου που βρίσκεστε και θα σας ενημερώνουν για έκτακτες καταστάσεις που αφορούν στους έλληνες πολίτες.

4. Μάθετε ποιες περιοχές θα πρέπει να αποφύγετε. Θα είναι καλό να γνωρίζετε σε ποιο μέρος της πόλης δεν πρέπει να περπατήσετε μόνες. Μην ξεχάσετε να κάνετε την έρευνα αυτή προτού αναχωρήσετε, ή, έστω, ρωτήστε τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

5. Κλείστε εκ των προτέρων ξενοδοχείο ή μέρος διαμονής γενικότερα.

6. Πληρώστε κάτι παραπάνω για να μείνετε κάπου ασφαλέστερα. Ιδανικές είναι οι περιοχές κοντά σε μεγάλους δρόμους και με καλό φωτισμό.

7. Καταγράψτε μερικές λέξεις και φράσεις-κλειδιά στη γλώσσα της χώρας προορισμού. Να θυμάστε ότι δε γνωρίζουν παντού Αγγλικά.

Αντικείμενα που πρέπει να πάρετε μαζί σας

8. Ένα λαστιχένιο στοπ για την πόρτα. Αν δε νιώθετε ασφαλείς, θα είναι ιδανικό για να εμποδίζει ανεπιθύμητους επισκέπτες στο δωμάτιό σας τη νύχτα. Επιπλέον, δε θα σπάσει όπως συμβαίνει με τα ξύλινα στοπ.

9. Μια σφυρίχτρα. Ο δυνατός ήχος της σφυρίχτρας θα τραβήξει την προσοχή σε όποια χώρα κι αν βρίσκεστε. Είναι ιδανική για έκτακτες καταστάσεις.

10. Το κινητό σας. Ακόμα κι αν το κινητό σας δεν λειτουργεί στη χώρα όπου βρίσκεστε, το να παριστάνετε ότι μιλάτε στο κινητό ίσως αποβεί πολύ χρήσιμο. Έτσι, θα νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά και θα αποθαρρύνετε κάποιον που ίσως σας ακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

11. Επικοινωνείτε με ανθρώπους στην Ελλάδα. Ακόμα και μια ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μια φωτογραφία από το ταξίδι σας θα δείξει στους άλλους ότι είστε ασφαλείς.

12. Να είστε αόριστη με όσους συναντάτε. Είναι καλό να κάνετε φίλους καθώς ταξιδεύετε, αλλά προσέξτε τι πληροφορίες θα μοιραστείτε μαζί τους. Δε χρειάζεται να ξέρουν πού θα μείνετε ή ότι ταξιδεύετε μόνη.

13. Ντυθείτε κατάλληλα. Δεν εννοούμε κάτι υπερβολικό, αλλά καλό θα ήταν να μη φορέσετε κάτι πολύ προκλητικό. Οι λόγοι, αυτονόητοι.

14. Δε χρειάζεστε την πανάκριβη τσάντα σας καθώς ταξιδεύετε. Μην γίνεστε στόχος κλεφτών. Αφήστε τα πολύτιμα πράγματα σπίτι.

15. Αποφύγετε τις νυχτερινές βόλτες μόνη. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί. Απολαύστε μερικές χαλαρωτικές ώρες στο ξενοδοχείο ή, αν οπωσδήποτε θέλετε να κάνετε βόλτα, βρείτε μια παρέα από άλλους ταξιδιώτες και βγείτε μαζί.

16. Προσοχή σε ό,τι πίνετε και, παρακαλούμε, μη μεθύσετε για κανένα λόγο. Και πάλι αυτό φαίνεται αυτονόητο, αλλά συμβαίνει.

17.
Μην περιφέρεστε άσκοπα. Ναι, φυσικά και θέλετε να διαβάζετε χάρτες και οδηγούς ενόσω βρίσκεστε στους δρόμους, αλλά έτσι γίνεστε στόχος. Αν θέλετε οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε οδηγό ή χάρτη, κάντε το σε κάποια καφετέρια.

18. Να έχετε αυτοπεποίθηση. Είναι δύσκολο να παραμείνετε «αόρατη» στο πλήθος ενώ είναι ξεκάθαρο πως είστε τουρίστρια. Τουλάχιστον, να φέρεστε σαν να γνωρίζετε απόλυτα πού πάτε και τι κάνετε.

19. Οι πολύβουοι δημόσιοι χώροι είναι ιδανικοί. Αν νιώσετε άβολα, ή νομίσετε ότι κάποιος σας ακολουθεί, μπείτε σε ένα εστιατόριο ή σε σαλόνι ξενοδοχείου.

20. Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Υπάρχει λόγος που το έχετε και συχνά είναι αποτελεσματικό!

21.
Κυρίως, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια για κάτι. Καλύτερα να νιώσετε ντροπή επειδή ρωτήσατε κάτι αυτονόητο ή δεν αντιληφθήκατε σωστά μια κατάσταση, παρά να σας συμβεί κάτι κακό (ο μη γένοιτο).