Οι Πύργοι της Αστράκας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως οι πέτρινοι «γίγαντες» που ορθώνονται επιβλητικοί πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, αποτελώντας ένα μοναδικό αξιοθέατο της φύσης στην Τύμφη, που σίγουρα προκαλεί δέος και θαυμασμό στη θέασή τους.

Οι θεόρατοι βράχοι, λοιπόν, που μοιάζουν να παρατηρούν τα πάντα αφ’ υψηλού και ρίχνουν την επιβλητικά σκιά τους στο Μικρό Πάπιγκο, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στο Πάπιγκο, που σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητα.

Πύργοι Αστράκας: Το αξιοθέατο της φύσης που κόβει την ανάσα

Οι απόκρημνες κορυφές της Τύμφης, στο Δυτικό Ζαγόρι, αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της περιοχής, με την επιβλητική εικόνα τους, που συχνά ξεπροβάλλει μέσα από ένα πέπλο σύννεφων, να σαγηνεύει ακόμη πιο πολύ τον επισκέπτη της περιοχής.

Η Αστράκα, πιο συγκεκριμένα, είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρων, και πρόκειται για ένα αδιαπέραστο πέτρινο τοίχος που προστατεύει τους οικισμούς που βρίσκονται στα πόδια της, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Μάλιστα, από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά το μονοπάτι για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο της Αστράκας, ενώ λέγεται πως το όνομά της σημαίνει «σκεπή» και της δόθηκε ακριβώς επειδή ορθώνεται σαν σκεπή, πάνω από το χωριό.

Η φύση σμίλεψε το συγκεκριμένο «γλυπτό» αργά και σταθερά, ξεκινώντας τη δημιουργία τους πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, συνεχίζοντας το έργο της μέχρι και πριν 35 εκατομμύρια χρόνια. Το ύψος των πέτρινων αυτών γιγάντων ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μέτρα, ενώ η Αστράκα (2.432 μ.) συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις ψηλότερες κορυφές της Τύμφης -οι υπόλοιπες είναι η Γκαμήλα (2.497 μ.) και η Γκούρα (2.467 μ.).

Για να προσεγγίσει κανείς την κορυφή της Αστράκας παίρνει το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο και φτάνει μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (το μοναδικό στον ορεινό όγκο της Τύμφης) σε υψόμετρο 1.950 μέτρων μετά από τρεις ώρες πεζοπορίας.

Από τις εικόνες που σίγουρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη η θέα στην επιβλητική βουνοκορφή από το Μικρό Πάπιγκο -που υψώνεται πάνω από το χωριό προσφέροντας τη σκιά της σε αυτό σαν ένας τεράστιος «γίγαντας».