Η UEFA είχε παρουσιάσει τον περασμένο Δεκέμβριο το «Πλάνο Ανάκαμψης των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων», ανακοινώνοντας ταμείο αρωγής ύψους 2 δισ. ευρώ εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά τελικά φαίνεται ότι μπαίνει φρένο σε αυτό, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες και να έρχονται και από ελληνικούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το The Athletic σε σχετικό ρεπορτάζ, σύλλογοι από Ελλάδα, Γαλλία, Τουκία, Κύπρο, Πολωνία, Κροατία και Πορτογαλία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αλλαγή στάσης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και απρόβλεπτες εξελίξεις. Όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, άλλωστε, υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, στον οικονομικό τομέα, λόγω της πανδημίας.

Η ενίσχυση από την UEFA, επομένως, ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη, αλλά τελικά η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία φαίνεται πως αλλάζει άποψη, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αλλαγή που έφερε στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Αν, επομένως, επιμείνει σε αυτό και δεν προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση που είχε προαναγγείλει, μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ διεθνών οικονομικών Μέσων, οι ομάδες να επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν λεφτά με άλλους τρόπους. Όπως, για παράδειγμα, με το να πουλήσουν ένα ποσοστό των μελλοντικών εσόδων τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή να πουλήσουν ποσοστό των εμπορικών εσόδων τους σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Όπως και να έχει, η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού όλα τα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, «μάτωσαν» οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας.