Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των αθλητών. Η καριέρα τους έχει ημερομηνία λήξης. Εκεί που άλλοι άνθρωποι αρχίζουν και καρπώνονται τους κόπους τους στα 35 ή στα 40 τους χρόνια κι από εκεί και μετά χτίζουν την καριέρα τους, οι αθλητές αποχαιρετούν την δράση. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η ακμή για τους αθλητές είναι στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους. Για πολλούς αθλητές μάλιστα, όπως ποδοσφαιριστές, που είναι στα φόρτε τους τώρα, βρίσκετε στο app της bwin πολλά ειδικά στοιχήματα!

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στο θέμα της ηλικίας, αλλά κατά κανόνα, η ποδοσφαιρική ακμή είναι κάπου ανάμεσα σε αυτό το διάστημα. Κι επειδή ο κανόνας δεν συγκινεί και τόσο, εμείς εδώ θα σταθούμε σε μία εξαίρεση. Σε έναν παίκτη που δείχνει να είναι καλύτερος στράικερ στα 35 του σε σχέση με ότι ήταν 10 χρόνια πριν. Και το όνομα αυτού Ούγκο Ρονταγιέγκα.

Ο θησαυρός από την Κολομβία

Το 2009 σε ηλικία 24 ετών, ο Ρονταγιέγκα υπογράφει στη Γουίγκαν για 4.500.000 λίρες. Έρχεται από δύο φοβερές σεζόν με τη Νεκάξα στο Μεξικό όπου έχει σημειώσει 25 γκολ σε 53 εμφανίσεις. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και τα δύο πρώτα χρόνια φροντίζει να τις δικαιώσει. Τις σεζόν 2009-10 και 2010-11 ο Κολομβιανός στράικερ σκοράρει 19 γκολ παίζοντας δίπλα σε Μέλχιοτ, Κέρκλαντ, Μπραμπλ και άλλους βετεράνους που κρατάνε τους λάτικς σε υψηλό επίπεδο. Το παρατσούκλι Χουγκόλ (κατά το Μπατιγκόλ). Τα ματς της Γουίγκαν μεταδίδονταν ζωντανά στην Κολομβία, οι συμπατριώτες του γυρνούσαν στον δρόμο με μπλουζάκια της Γουίγκαν, το όνειρο φαινόταν να γίνεται πραγματικότητα.

Η παρακμή ήρθε νωρίς

Εκεί όμως σαν να έσβησε ο διακόπτης. Κλείνοντας τα 26 άρχισε η κατηφόρα. Τα επόμενα τρία χρόνια, από το 2011 ως το 2014, έκανε μόλις τρεις εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ. Ήταν 29 και έδειχνε ήδη παλαίμαχος, πρώην ποδοσφαιριστής. Είχε ήδη φύγει από τη Γουίγκαν (2012) και ήταν στη Φούλαμ μέχρι το 2015 όταν και οι κότατζερς τον αποδέσμευσαν. Πριν γίνει αυτό  και όσο ήταν στη Γουίγκαν είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με την Άρσεναλ, αφού είχε εντυπωσιάσει τον Αρσέν Βενγκέρ. Αυτά όμως έμοιαζαν ήδη μακρινό παρελθόν. 

Η επιστροφή και η Γη της Επαγγελίας

Το 2015 λοιπόν όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει για τον Κολομβιανό άσο. Ο θησαυρός δεν αποδείχτηκε ακριβώς άνθρακας, αλλά σίγουρα ήταν βραχύβιος. Αφήνει την Αγγλία και επιστρέφει στην πατρίδα του. Όλα δείχνουν ότι θα υπογράψει στην Αμέρικα Κάλι με σκοπό να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις επέρχεται διαφωνία για τον μισθό του και έτσι η συμφωνία χαλάει. Κι εκεί έρχεται μία πρόταση που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Πετάει από την Κολομβία με προορισμό την Τουρκία και την Ακισάρσπορ. 

Δίχως γνώση αλλά με κίνητρο

Ο ίδιος, ειλικρινέστατα, δηλώνει ότι δεν ξέρει τίποτα για τη νέα του ομάδα, ούτε για το τουρκικό ποδόσφαιρο. Ήταν όμως κίνητρο να παίξει σε μία λίγκα όπου εκείνη την περίοδο έπαιζαν οι Φαν Πέρσι, Κουαρέσμα, Σνάιντερ, Ετό και Μάριο Γκόμεζ. Κι εκεί έρχεται η ανάσταση. Σημειώνει 19 γκολ ξεπερνά τους πρώτους τρεις και βγαίνει τρίτος σκόρερ πίσω από Γκόμεζ (26) και Ετό (20). Μένει δύο χρόνια στην Ακισάρ και φεύγει για την Τραμπζονσπόρ. Εκεί μένει άλλα δύο χρόνια και σκοράρει 26 φορές σε 71 ματς. Και τα τελευταία δύο χρόνια διαπρέπει με την Ντενιζλισπόρ, με την οποία έχει βρει δίχτυα 20 φορές σε 63 συμμετοχές. Τα 14 από τα 20 μάλιστα τα έχει πετύχει φέτος, όπου έχει χαρίσει και μερικά πανέμορφα στιγμιότυπα με τα γκολ του. Είναι πλέον και αρχηγός της ομάδας του και δείχνει πιο ικανός από ποτέ.

Μία δεκαετία νωρίτερα
Πολλά έχουν ακουστεί για το πως η καριέρα του πήρε την κατιούσα στην Αγγλία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο. Κι αυτό μας κάνει να σκεφτούμε τι θα είχε γίνει αν έδειχνε την ίδια ωριμότητα και εργατικότητα εντός και εκτός γηπέδων μία δεκαετία νωρίτερα. Αυτό όμως δεν αλλάζει. Κι αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνεται τώρα. Κι αυτό που γίνεται είναι να βλέπουμε τον Ρονταγιέγκα να παίζει καλύτερα στα 35 παρά στα 25 του. Καλή συνέχεια Χουγκόλ.