Σκληρές απαντήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ και τις προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής, καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Πικραμένος, από την έναρξη της ομιλίας του, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να μιλήσει είναι για να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως πρώην δικαστικός λειτουργός, δεδομένου ότι οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της, και μετά το θέμα που ανέκυψε σχετικώς με το εύρος των αρμοδιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίο η ΑΔΑΕ τις ασκεί αλλά και την επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την γνωμοδότησή του.

Ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011- που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

«Το πλαίσιο της λειτουργίας, της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της (Δικαιοσύνης) ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας», ανέφερε ο πρώην ανώτατος δικαστικός, διαβάζοντας τη γνωμοδότηση του 2009.

«Η συσταθείσα με το νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η Δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως», συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, διερωτώμενος για ποιο αντιδρούν τώρα οι συνταγματολόγοι ενώ τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.

«Πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται», τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της. Και να μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά», προσέθεσε.

«Δεν μπορεί να τους θέλουμε τους δικαστές όποτε μας βολεύει και μην τους θέλουμε όποτε δεν μας βολεύει. Ή έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, η δεν έχουμε. Κι επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, ο κ. Ράμμος, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του εδώ δεν ενεργεί ως δικαστής, ενεργεί ως διοικητικό όργανο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ούτε εγώ είμαι δικαστής. Έχω την τιμή να είμαι μέλος της ΚΟ της ΝΔ αυτή τη στιγμή, δικαστής ήμουν έως το 2012» τόνισε ο κ. Πικράμενος.

Τέλος, ο κ. Πικραμένος άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντιμετωπίζει κατά το δοκούν την δικαστική εξουσία και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πώς αντιμετωπίσαμε τους Έλληνες δικαστές και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν έβγαλε την απόφαση για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες; Τους λοιδορήσατε και τους απειλήσατε. Και τί έκαναν αυτοί οι δικαστές τότε; Προασπίζονταν το κύρος και τις αρμοδιότητες μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό ακριβώς έκαναν. Ας αφήσουμε λοιπόν τους δικαστές στην ησυχία τους και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο πρέπει».