Αυξημένη ανάγκη από ειδικευμένους γιατρούς έχει ως γνωστόν το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις τελευταίες εβδομάδες καθώς καλπάζει ο κορονοϊός στη χώρα μας μετρώντας σημαντικές απώλειες ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας σκέφτηκε να επαναφέρει ακόμα και συνταξιούχους εντατικολόγους προκειμένου να συνδράμουν σε εθελοντική βάση.

Βέβαια το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα πληρωθούν αυτοί, προκειμένου να συνδράμουν στις μάχες που δίνονται καθημερινά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γιατί η εθελοντική βάση κρίνεται ότι θα πρέπει να έχει και ένα κίνητρο.

Για τον λόγο αυτό ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφό του Υπουργό επί των Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Έτσι, κατατέθηκε χθες το βράδυ σχετική τροπολογία η οποία θα ψηφιστεί σήμερα και προβλέπει τη δυνατότητα ένταξης έως τις 30 Ιουνίου 2021 συνταξιούχων ιατρών των αναγκαίων ειδικοτήτων στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του ΕΣΥ.

Σύμφωνα  με τη ρύθμιση θα τους ανατεθούν καθήκοντα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας και θα αποζημιωθούν με το ποσό των ακαθάριστων συντάξεών τους κύριων κι επικουρικών μειωμένο κατά 30%, με εξαίρεση τους συνταξιούχους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων με εξειδίκευση στην εντατικολογία.

Να σημειωθεί ότι η απασχόλησή τους μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον εξάμηνο, δηλαδή, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι έκτακτες υγειονομικές ανάγκες από την πανδημία. Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια εκείνης που ψηφίστηκε πρόσφατα και έδινε τη δυνατότητα παραμονής για 6 ακόμα μήνες στο ΕΣΥ γιατρών που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.