Στη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού συνασπισμού εξουσίας προσβλέπει η Κοινωνική Συμφωνία, γι’ αυτό και επιδιώκει από τώρα προγραμματικές συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις που δεν αποδέχονται το μνημόνιο, επισήμαναν η πρόεδρος του κόμματος Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χάρης Καστανίδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση αν σκοπεύουν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο μετεκλογικά, απάντησαν πως θα συνεργαστούν με εκείνες τις δυνάμεις που έχουν προοδευτικές αντιλήψεις για την έξοδο από την κρίση και με δυνάμεις της αριστεράς που δεν φοβούνται να κυβερνήσουν, ενώ απέκλεισαν κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

Απέκλεισαν, επίσης, το ενδεχόμενο επιστροφής τους κάποτε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «Το ΠΑΣΟΚ ήταν το σπίτι μας, αυτό το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε, μετάλλαξή του δεν φαίνεται και επομένως για μας έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο». Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ήταν πιο προοδευτικό από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Καστανίδης απάντησε: «Η κ. Κατσέλη και εγώ στηρίξαμε τον Γιώργο Παπανδρέου διαφωνώντας. Ο κ. Βενιζέλος υπονόμευσε τον Γιώργο Παπανδρέου εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική του».

Τόσο η κ. Κατσέλη όσο και ο κ. Καστανίδης υποστήριξαν ότι δεν άργησαν να πουν το «όχι», το είπαν στον πρέποντα χρόνο και εξήγησαν πως όσο ήταν υπουργοί διαφώνησαν και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο σε αρκετά ζητήματα και έδωσαν μάχες για να μην περάσουν ορισμένα μέτρα.

Η κ. Κατσέλη προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπει στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ο κ. Καστανίδης άφησε αιχμές για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την πρότασή του να μην πληρώνονται οι βουλευτές από το δημόσιο, αλλά από σπόνσορες.

Σε ό,τι αφορά το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, είπαν ότι είχαν εκφράσει διαφορετική άποψη στο υπουργικό συμβούλιο, διατύπωσαν την πρόταση ότι πρέπει να υπάρχει ένας φόρος για τα ακίνητα, ο οποίος θα είναι κλιμακούμενος και η κ. Κατσέλη έκανε λόγο για «πολιτικές κωλοτούμπες» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την πρότασή του για κατάργηση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Και οι δύο κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν ότι αποκρύπτουν συστηματικά την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και έφεραν ως παράδειγμα το γεγονός ότι αποσιωπήθηκε η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που αποκαλύπτει το ζοφερό μέλλον για την ελληνική οικονομία.

Για την Κοινωνική Συμφωνία εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα μπει στη Βουλή και θα είναι μια φωνή αντίστασης για να σταματήσει ο κατήφορος και να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις. Ήδη, ανέφεραν, έχουν βρεθεί υποψήφιοι βουλευτές σε αρκετές περιφέρειες και προτίθενται να κατεβάσουν ψηφοδέλτια σε όλες.