Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και μεταξύ άλλων, είπε:

Για το τραπεζικό σύστημα:

«Έχουμε από καιρό μιλήσει για την ανάγκη ισχυρότερων σχημάτων στο τραπεζικό σύστημα, για να διαφυλάξουμε την ελληνικότητα του συστήματος, για να διαφυλάξουμε την ικανότητα του συστήματος να δίνει περισσότερα δάνεια στην αγορά και επίσης, να διασφαλίσουμε τις στρατηγικές θέσεις που οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει στην περιοχή. Είναι πολύ σημαντικά και τα τρία. Περιμένουμε -αυτή τη στιγμή δηλαδή υπάρχει μια δημόσια πρόταση στο τραπέζι-, αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση της κυβέρνησης. Ίσως αυτή αποτελέσει τον καταλύτη, για περισσότερες κινήσεις».

Για την ελληνική οικονομία:

«Πιστεύω ότι θα έχουμε επιδείνωση της ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο. Το 2011 δεν φαίνεται καλύτερο, γιατί δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να έχουν ληφθεί αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα διευκολύνουν το 2011. Άρα, είναι πιθανό να περάσουμε το 4,5% – 5%, τουλάχιστον σε τρέχον επίπεδο. Η κυβέρνηση είχε κάνει πολλές εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει μέσα σε καμία. Τον Ιανουάριο μιλούσε για ύφεση 0,3%. Τον Ιούνιο έλεγε η κυβέρνηση ότι ο Ιούλιος θα είναι καλύτερος. Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δεν έχει πέσει μέσα σχεδόν σε καμία πρόβλεψή της. Άρα, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για τις προβλέψεις που κάνουν τώρα για τους επόμενους μήνες».

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι καλή στο να “διαβάζει” τις αγορές. Το θέμα τού να “διαβάζεις” τις αγορές, είναι να σκέφτεσαι το επόμενο στάδιο. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι αν δείξει ένα καλύτερο ταμειακό έλλειμμα, σε ένα συγκεκριμένο μήνα, θα αλλάξει το κλίμα. Αυτομάτως, οι αγορές έθεσαν ένα άλλο ερώτημα: τι γίνεται με την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και αν έχετε διαβάσει τα διεθνή δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων, όλοι μιλούν για το θέμα της ύφεσης. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι το πρόβλημα είναι το ταμειακό έλλειμμα, ενώ οι αγορές είχαν ήδη πάει στο επόμενο στάδιο. Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται όπως στο σκάκι που πρέπει να σκέφτεσαι τρεις κινήσεις μπροστά. Η κυβέρνηση σκέφτεται μόνο την επόμενη κίνηση. Και πάλι εδώ την πάτησε. Στο θέμα της αναδιάρθρωσης, δεν πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα αυξήσει την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές. Αντιθέτως, δημιουργεί τον κίνδυνο να μας κλείσει η πόρτα για πολλά χρόνια…
Δεν είναι απλή ιστορία, να λέμε ότι θα κάνουμε ένα “κούρεμα” και οι αγορές θα μας ξαναδανείσουν την επομένη…
Αυτό απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία, μέτρα ανάπτυξης και μέτρα ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας. Οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο δεν στηρίζεται σωστά σε αυτούς τους πυλώνες, θα δημιουργήσει προβλήματα ο ένας πυλώνας στον άλλο. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή… Είναι σαν μια βάρκα που έχει πολλές τρύπες και προσπαθείς να κλείσεις τη μια. Αν δεν κλείσεις και τις τρεις τρύπες, η βάρκα βουλιάζει».