«Το Καστελόριζο είναι φυσικά ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Όταν ετέθη το θέμα, είπα ότι το Καστελόριζο γεωγραφικά βρίσκεται στη Μεσόγειο» επισήμανε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον έλληνα ομόλογο του διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις και τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε ότι στις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τις διμερείς διαφωνίες στο Αιγαίο.

Ο κ. Νταβούτογλου πάντως… τοποθετήθηκε και στο θέμα της Θράκης σημειώνοντας ότι «η Θράκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας επικράτειας που δεν μπορώ να διαχωρίσω από την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν εκλήθη να διασαφηνίσει ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του στην περιοχή. Ο κύριος Νταβούντογλου χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα «στελέχη μιας γέφυρας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και φιλόξενη χώρα, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες όλων των πολιτών της και αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης.