Η μετάλλαξη Deltacron είναι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και προέρχεται από συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, με τους επιστήμονες να διεξάγουν έρευνες, ώστε να εντοπίσουν πόσο επικίνδυνο είναι.

Σύμφωνα με τους nytimes.com, το Deltacron δεν θεωρείται επικίνδυνο στέλεχος, ενώ εικάζεται πως μπορεί να είναι λίγο πιο ήπιο από την Όμικρον, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Καταγράφηκε επίσημα στις 10 Μαρτίου, όταν ανακαλύφθηκαν 33 περιπτώσεις στη Γαλλία, οκτώ στη Δανία, μία στη Γερμανία και μία στην Ολλανδία, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία γενετικής αλληλουχίας Helix βρήκε δύο κρούσματα στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα τονίζει ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Χαρακτηριστικά, ο Δρ. Simon-Loriere δήλωσε στους New York Times, πως οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ακίδα S της Όμικρον είναι εν μέρει υπεύθυνη για τις χαμηλότερες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Το στέλεχος την χρησιμοποιεί για να εισβάλει με επιτυχία στα κύτταρα της μύτης και του ανώτερου αεραγωγού, αλλά δεν τα πάει τόσο καλά όταν βρεθεί στους πνεύμονες.

Μέχρι στιγμής, διεξάγονται πειράματα σε ινδικά χοιρίδια και ποντίκια για να δώσουν περισσότερα στοιχεία, ενώ φέρεται ο ανθρώπινος οργανισμός να αναγνωρίζει ως μετάλλαξη Όμικρον την παραλλαγή Deltacron.

Πώς προέκυψε το Deltacron

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε η μετάλλαξη Deltacron, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι κάτι ανησυχητικό, καθώς σημειώνουν ότι «είναι λογικό ένας ιός να εξελίσσεται», δηλαδή να μεταλλάσσεται, προκειμένου να επιβιώσει.

Οι ειδικοί λοιπόν, θεωρούν ότι «είναι πιθανό δύο ιοί να εισβάλουν στο ίδιο κύτταρο ταυτόχρονα. Όταν αυτό το κύτταρο αρχίσει να παράγει νέους ιούς, το νέο γενετικό υλικό μπορεί να αναμειχθεί, δημιουργώντας ενδεχομένως έναν νέο, υβριδικό ιό».

Παρόλα αυτά, ορισμένοι εμφανίζονται προβληματισμένοι με το όνομα Deltacron. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι αυτή η ονομασία θα προβληματίσει τον κόσμο, καθώς πρόσφατα είχε αποδειχθεί ότι πρόκειται για hoax, δηλαδή fake news, παρόμοια είδηση που είχε κυκλοφορήσει με το τότε φερόμενο στέλεχος του ιού να ονομάζεται Deltacron.