Μήπως νιώθεις και εσύ μουδιάσματα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι; Δυσκολεύεσαι να σηκώσεις αντικείμενα και κάθε κίνηση που κάνεις συνοδεύεται από έντονο πόνο; Μήπως πάσχεις από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Με τον όρο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εννοούμε την πίεση ενός νεύρου και συγκεκριμένα του μέσου νεύρου κατά την διαδρομή του στην περιοχή του καρπού.

Πολλές κατηγορίες επαγγελματιών αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα, ανάμεσά τους και όσοι εργάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι κομμωτές, οι μουσικοί, οι ζαχαροπλάστες και γενικότερα όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη κατάσταση που επιδεινώνεται με το πέρας του χρόνου. Όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο χειρουργείο.

Τα άτομα που πάσχουν, νιώθουν μούδιασμα, πόνο και αδυναμία στον καρπό και στο χέρι. Ιδιαίτερα στον αντίχειρα και τον δείκτη, τον μέσο και τη μισή πλευρά του παράμεσου δακτύλου. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται όταν ο καρπός βρίσκεται σε κάμψη. Μυρμήγκιασμα και αίσθημα καύσου μπορεί να εκδηλωθεί και στην περιοχή της παλάμης. Τη νύχτα τα συμπτώματα επιδεινώνονται και διαταρράσουν ακόμη και τον ύπνο.

Σταδιακά, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και φτάνει ως τον αγκώνα ή τον ώμο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία σύλληψης αντικειμένων. Σε πιο προχωρημένα στάδια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας της αίσθησης ή και μερικής παράλυσης του χεριού.

Η διάγνωση του προβλήματος γίνεται από τον ορθοπαιδικό. Μέσα από κλινική εξέταση και λήψη του ιατρικού ιστορικού, ο γιατρός θα μπορέσει να διαπιστώσει το πρόβλημα. Συμπληρωματικά, γίνεται ηλεκτρομυογράφημα που επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που πάσχουν να απευθυνθούν στον γιατρό έγκαιρα, για να λάβουν την σωστή θεραπεία και να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης ή επιπλοκών. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στα πρώτα στάδια συστήνεται αλλαγή των καθημερινών συνηθειών και παύση επαναλαμβανόμενων κινήσεων που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ανάλογα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την ακινητοποίηση του καρπού με ειδικό νάρθηκα. Παράλληλα οι ασθενείς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή).

Η χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε σοβαρά περιστατικά ή σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η επεμβάση μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτό χειρουργείο, είτε ενδοσκοπικά.  Συνιστάται δε να γίνεται από ορθοπαιδικούς εξειδικευμένους στην μικροχειρουργική, οι  οποίοι με τη χρήση μικροσκοπίου δύνανται να ελέγξουν το μέσο νεύρο καλύτερα. Με τον τρόπο αυτό,  τα ποσοστά επιτυχίας πλησιάζουν το 100% .

Για περισσότερες πληροφορίες: ortho-markopoulos.gr