Έφτιαξαν… DNA του σωλήνα

Το λεγόμενο XNA μιμείται τις ιδιότητες του DNA και του RNA


ΥΓΕΙΑ
16:15
22/04/2012
Έφτιαξαν... DNA του σωλήνα
5
loading

DNA... του σωλήνα φέρνει την επιστήμη πιο κοντά στη σύνθεση νέων μορφών ζωής στο εργαστήριο και εγείρει ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή σε άλλους πλανήτες.

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να παρασκευάσουν τεχνητό γενετικό υλικό, το λεγόμενο XNA (xenonucleic acid), το οποίο μιμείται τις ιδιότητες των γνωστότερων νουκλεϊκών οξέων, του DNA και του RNA, και μπορεί να αποθηκεύει και να μεταφέρει πληροφορίες ακριβώς όπως το πρωτότυπο!

Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο για την επιστήμη της βιοτεχνολογίας και τη «συνθετική βιολογία» επίτευγμα των ερευνητών του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Science».

Με επικεφαλής τον δρ Φίλιπ Χόλιγκερ, οι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό γενετικό υλικό που μιμείται τις βασικές λειτουργίες του DNA και του RNA, στις οποίες βασίζεται η ζωή.

Το XNA με τη βοήθεια τροποποιημένων ενζύμων ακολουθεί την κλασική δομή της διπλής έλικας που αποτελείται από ζεύγη νουκλεοτιδικών βάσεων (τα σκαλιά της έλικας) και ομάδες σακχάρων (οι κουπαστές της).

Παρασκεύασαν στο εργαστήριο έξι διαφορετικά XNA αντικαθιστώντας τις ομάδες σακχάρων και διατηρώντας τις νουκλεοτιδικές βάσεις, με αποτέλεσμα τα μόρια που προέκυψαν να διατηρούν την ικανότητα να επικοινωνούν με το DNA.

Όμως το κρίσιμο σημείο που επιτρέπει να γίνεται λόγος για «συνθετική γενετική» δεν είναι η μεταφορά πληροφοριών και η επικοινωνία με το φυσικό DNA, αλλά η ικανότητα των μορίων να περνούν στις επόμενες γενιές τις αλλαγές τις οποίες υφίστανται.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να μιμηθούν και τις ιδιότητες της εξέλιξης και της κληρονομικότητας αναπτύσσοντας πολυμεράσες -τα απαιτούμενα βοηθητικά μόρια γι' αυτήν τη διαδικασία-, οι οποίες μεταγράφουν αποτελεσματικά τον κώδικα του συνθετικού σε φυσικό DNA και ξανά σε ένα άλλο συνθετικό μόριο DNA με ακρίβεια 95%.

«Δείξαμε ότι τόσο η κληρονομικότητα όσο και η εξέλιξη, που είναι δύο ορόσημα της ζωής, μπορούν να καταστούν δυνατές και σε άλλα μόρια εκτός από το DNA και το RNA», τόνισε ο Χόλιγκερ.

Ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει είναι το ότι αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες εκτός του δικού μας, αυτή μπορεί να έχει διαφορετική χημεία από τη ζωή στη Γη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar TAYROS

  Δυο άρθρα παρακάτω να διαβάσετε, θα δείτε που λέει με αυξημένα προβλήματα τα μωρά της εξωσωματικής!! Που ουσιαστικά τι γίνεται στην εξωσωματική απλά φέρνουμε ωάρια και σπερματοζωάρια σε επαφή έξω απ'το σώμα και μετά εμφυτεύεται το ζυγωτό στη μήτρα. Τόσο μικρή παρέμβαση στον τέλειο μηχανισμό της φύσης και δημιουργούμε προβλήματα. Το 95% λοιπόν απέχει πολλές δεκαετίες απ'το να βρει οποιαδήποτε ουσιαστική εφαρμογή!

  1. avatar Euthrauston

   Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, να ξέρεις, λαμβάνουν ένα σωρό φάρμακα και ορμόνες. Δεν την λες και "μικρή παρέμβαση".

   1. avatar TAYROS

    Ξέρω πολύ καλά επακριβώς τη διαδικασία! Όλες όμως οι ορμόνες και οι χειρισμοί που γίνονται προσπαθούν να προσομοιάσουν κατά το δυνατόν την φυσιολογική σύλληψη και τη φυσιολογική διακύμανση των ορμονών κατά την διάρκεια αυτής. Αυτό σε όρους γενετικής, είναι απειροελάχιστη επέμβαση στις διαδικασίες της ζωής ΣΕ ΣΧΕΣΗ με την απόπειρα "δημιουργίας" νέας μορφής "ζώσας" ύλης.

 2. avatar ineth

  Οκ ενδιαφέρον και δεν παύει να είναι μαι πολλά υποσχόμενη αρχή αλλά το ομοιότητα95% δεν λέει και πολλά γιατί η διαφορά μας σε σχέση με το ψάρι Brachydanio rerio που έχει αναλυθεί εκτενέστατα από τους γεννετισ΄τές είναι μικρότερη του 1%. Βεβαίως είναι λογικό μια και μοιραζόμαστε σχεδόν 99% κοινα χαρακτηριστικά. Ανεπτυγμένο νευρικό συστημα σπονδυλική στήλη καρδιά ενδοκρινικό κλπ. Η διαφορά είναι μορφολογική κυρίως και αναπαραγωγική. Όμως μπορεί το 95 τα εκατό να μην παραπέμπει σε ομοιοτυπία αλλά σε αντιτυπία και να έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε με την γεννετική σε γαίες ανεξερεύνητες. Μεταφαρικά εννοούμενα βέβαια.

 3. avatar Orion312

  Και τώρα περιμένω τους κολλημένους θρησκόληπτους, ν' αρχίσουν τα δικά τους, όπως έγινε με το CERN .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει