Πόσοι Έλληνες έχουν «ελληνικό πόδι» και πόσοι «αιγυπτιακό»

Τι υποστηρίζει μια νέα μελέτη


ΕΛΛΑΔΑ
17:37
16/04/2015
Πόσοι Έλληνες έχουν «ελληνικό πόδι» και πόσοι «αιγυπτιακό»
17
loading

Αυτό που στην τέχνη ονομάζεται ελληνικό πόδι και στην ιατρική περιγράφεται ως δυσμορφία ή δάκτυλος του Morton αποδίδεται στα γενετικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων βάσει στοιχείων μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 34ο ετήσιο συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης με τίτλο «Επιπολασμός του ελληνικού ποδός (Morton's toe) στον πληθυσμό. Μια επιδημιολογική έρευνα στη βάση της κλασικής ταξινόμησης του πέλματος», το 46% του δείγματος ελληνικού πληθυσμού που μελετήθηκε έχει τη μορφή ποδιού που ονομάζεται ελληνικό πόδι και χαρακτηρίζεται από τον μακρύτερο δεύτερο δάκτυλο απ’ όλα τα υπόλοιπα. Το 51,5%, πάλι, έχει αιγυπτιακό πόδι που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο το μεγάλο δάχτυλο και μικρότερα με φθίνουσα κλίμακα τα υπόλοιπα.

«Αυτό χαρακτηρίζεται ως ελληνικό πόδι είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων, όπως πχ οι Βόρειοι λαοί είναι ξανθοί έτσι οι Έλληνες έχουν αυτή τη μορφή ποδιού. Επειδή αυτό το εύρημα μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ένα γενετικό χαρακτηριστικό που το βλέπουμε πιο συχνά στους Έλληνες και περισσότερο στους άντρες, ενώ στον παγκόσμιο πληθυσμό αυτή η μορφή ποδιού είναι μόνο 5%», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής διευθυντής του Ρευματολογικού Τμήματος του 424 Περικλής Βουνοτρυπίδης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στο συνέδριο.

Σύμφωνα με την κλασική ταξινόμηση διακρίνονται τρεις μορφές του άκρου ποδός, βασισμένες σε ονοματολογία δανεισμένη από την τέχνη και οι οποίες χαρακτηρίζονται με τους όρους «αιγυπτιακό πόδι», «ρωμαϊκό» (τετράγωνο πόδι) και «ελληνικό πόδι». Η ποσοστιαία αναλογία των μορφών αυτών στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι 70%, 25% και 5% αντίστοιχα. Στη ιατρική περιγράφεται ο ελληνικός τύπος ως δυσμορφία ή δάκτυλος του Morton.

Σκοπός της μελέτης ήταν η αποτύπωση των μορφολογικών γνωρισμάτων του άκρου ποδός σύμφωνα με τον κλασικό τρόπο ταξινόμησης στον ελληνικό πληθυσμό. Συμμετείχαν εθελοντικά, μετά από έγγραφη συγκατάθεση 163 άτομα εκ των οποίων οι 76 άντρες οι 87 γυναίκες. Το 56,4% του πληθυσμού αυτού καταγόταν από τη Μακεδονία ενώ το 43,6% από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

«Το δείγμα αυτό εξετάσθηκε μορφολογικά και ταξινομήθηκε στους τρεις τύπους ενώ παράλληλα έγινε καταγραφή του τόπου καταγωγής και τυχόν συμπτωματολογία από τα κάτω άκρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 62% των ανδρών και το 32% των γυναικών του πληθυσμού της μελέτης εμφανίζουν τον ελληνικό τύπο ποδός. Η αναλογία των τύπων του πέλματος στο σύνολο του εξετασθέντος δείγματος, ήταν, για τον αιγυπτιακό 51,5% (17,8% άντρες, 33,7% γυναίκες), για το ρωμαϊκό 2,5% (0% άντρες, 2,5% γυναίκες) και για τον ελληνικό πόδι 46% (28,8% άντρες και 17% γυναίκες), αντίστοιχα. Το 26% των ανδρών και 23% των γυναικών εμφάνιζαν κάποια περίοδο του βίου συμπτωματολογία από τα κάτω άκρα. Η μελέτη επιβεβαιώνει την υπεροχή του ελληνικού τύπου ποδός στους Έλληνες συγκριτικά με τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Καταδεικνύεται ένας φυλοσύνδετος υπολειπόμενος τρόπος μεταβίβασης, ενώ ο χαρακτηρισμός δάκτυλος του Morton θεωρείται ότι δεν αποτυπώνει τη φυλογενετική σημασία του γνωρίσματος», ανέφερε ο κ Βουνοτρυπίδης. Για την εκπόνηση της μελέτης συνεργάστηκαν με τον κ Βουνοτρυπίδη, ο ρευματολόγος-επιμελητής του Ρευματολογικού Τμήματος του 424, Δημήτρης Ζησόπουλος και η φιλόλογος Πολυξένη Νούτσου.

Να σημειωθεί ότι μια εκτενέστερη μελέτη σχετικά με το ίδιο θέμα θα παρουσιάσει ο κ. Βουνοτρυπίδης στο Συνέδριο Rheumatology 2015 που διοργανώνει η Βρετανική Ρευματολογική Εταιρεία από 28-30 Απριλίου στο Μάντσεστερ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Χρήστος 80

  Εμένα το 1ο με το 2ο δάχτυλο είναι ίσα... Αν αφήσω λίγο νυχακι πιάνεται για ελληνικό;

 2. avatar Δήμος.

  Εγω εχω το αιγυπτιακό. Λέει ομως οτι το έχει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ολοι αιγύπτιοι είμαστε?

  1. avatar Μανώλης..

   Οι ονομασίες δεν έχουν να κάνουν με την καταγωγή.

 3. avatar Θαλασσοτρυπιδης

  Ο κυριος [...] ειναι μεγαλος επιστημονας!

 4. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  ΚΑΘΑΡΕΣ ΦΥΛΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΑ ΜΥΑΛΑ!!
  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ!!
  Επομένως υπάρχει ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!

 5. avatar ΠΕΤΕΡΟΣ

  wrr4wreweew

 6. avatar ΠΕΤΕΡΟΣ

  το έπος του σαράντα δεν το έκαναν τα ποδιά αλλά η ψύχη των ανθρώπων

  1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

   Ναι αλλά δεν ήταν Ασιάτες ή Αφρικανοί. Είχαν αίμα ελληνικό.

   1. avatar Αυγούστα

    Επειδή δε μπορούμε να γνωρίζουμε από που κρατάει η σκούφια του καθενός μας, ρόλο μεγάλο παίζει πώς μεγαλώνει κάποιος, αν έχει ελληνική ή άλλη συνείδηση, και σε αυτό δε παίζει πάντα ρόλο η καταγωγή αλλά ο χαρακτήρας μας.. και η αγωγή μας . Δεν υπάρχουν ανώτερες φυλές, αλλά ανώτεροι άνθρωποι. Ας αφήσουμε τους επιστήμονες λοιπόν να ασχολούνται με το αίμα και τις φυλές δικαιωματικά κι εμείς ας ασχοληθούμε λίγο με το ήθος, τη παιδεία και την αγωγή μας.

 7. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Μπράβο! Ο κος ΒουνοΤΡΥΠΙΔΗΣ παρακαλώ να ανταμοιφθεί με ενα λουκουμάκι μεταχειρισμένο μπαταρίας και ρεύματος.

 8. avatar Χρήστος

  Το ελληνικό πόδι μπορείτε να το δείτε σε όλα τα αγάλματα και στο άγαλμα της Ελευθεροτυπίας !!

 9. avatar Γιώργος Φαροφύλακας

  Μόλις έβγαλα την κάλτσα... και..ντιριντιντινγκ... ω ναι! , έχω ελληνικό πόδι! Μεγάλη περηφάνια!!!

  1. avatar Nikath13

   εγω μου που το εβγαλκα τη καλτσα το μετανιωσα και την ξαναβαλα....

 10. avatar Thanatos

  Το 26% των ανδρών και 23% των γυναικών εμφάνιζαν κάποια περίοδο του βίου συμπτωματολογία από τα κάτω άκρα......
  μπηστ τι εννοεις κατω ακρα;; τον ακρο πόδα;;;
  κατω ακρα ειναι απο μηρο και κατω....
  μονο απο οστεοαρθριτιδα στο γονατο και ποδοκνημικη θα προσβληθουν καποια στιγμη πανω απο 80 τοις εκατο, ιδιως γυναικες.

 11. avatar Tom37

  Δύσμορφοι είναι όλοι οι άλλοι, το ελληνικό είναι το "κανονικό" πόδι.

  1. avatar odysseas77

   εγραψες μεγαλε

  2. avatar odysseas77

   εγραψες μεγαλε..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει