Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο Τρίτη 9 Νοεμβρίου έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), διαμαρτυρόμενη για «όλα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Μάγειρα, σερβιτόρε, ρεσεψιονίστ, διανομέα, καμαριέρα εργαζόμενε και εργαζόμενη στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, ήρθε η ώρα να μιλήσεις», τονίζει το δευτεροβάθμιο σωματείο του κλάδου, του οποίου τα αιτήματα έχουν ως εξής:

  • «Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου μας ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον πιο δύσκολο Χειμώνα που έρχεται.
  • Να εμφανιστούν επιτέλους τα ένσημα μας από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 και να αποδοθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους.
  • Πλήρη εφαρμογή των Κ.Σ.Σ.Ε. για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους.
  • Επαναφορά της απόδοσης του εφάπαξ στην 20ετία.
  • Ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα ΒΑΕ όπως ήταν πριν την οικονομική κρίση.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη».

Επισημαίνεται πως στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, η ΠΟΕΕΤ προγραμματίζει απεργιακή συγκέντρωση στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στήριξη συνδικάτων

Την κινητοποίηση της ΠΟΕΕΤ στηρίζουν η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ), μεταξύ άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει πως «στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό, η οποία έχει προγραμματίσει για αύριο Τρίτη 9 Νοεμβρίου 24ωρη απεργία και συγκέντρωση ιαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου», κάνοντας λόγο για εργαζόμενους «οι οποίοι έχουν πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού» και οι οποίοι «αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα για τον κλάδο τους και ζητούν πρόσθετες και ουσιαστικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

Η τριτοβάθμια οργάνωση «στηρίζει το σύνολο των αιτημάτων τους, μεταξύ αυτών η πλήρης εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, η εμφάνιση των ενσήμων τους από τις αναστολές εργασίας του 2020» και υπογραμμίζει πως «η Κυβέρνηση επιβάλλεται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους».

ΓΣΕΕ

Και το ΕΚΑ «εκφράζει την συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης».

Κατά την ίδια ανακοίνωση: «Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, διεκδικώντας το αυτονόητο, την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Το ΕΚΑ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, μεταξύ άλλων, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, εφαρμογή των ΚΣΣΕ και καταβολή επιδόματος ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις».