Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε δύο κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, στις οποίες η χαλάρωση των μέτρων έχει προκαλέσει τρεις θανάτους ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα περισσότερων τεστ.

Η απρόσμενη εξέλιξη με την πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Βαγγέλη Ιωάννιδη να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση τόσο για την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι όσο για την κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών σε βαθμό κακουργήματος των υπευθύνων των δυο κλινικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που λόγω της σοβαρότητας θα διενεργηθεί από εισαγγελικό λειτουργό, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Όσον αφορά την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι εκεί έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17  αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους.

Στην κλινική «Κασταλία» ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 110 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν», ήταν το αυστηρό μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά.

Η έκρηξη Τσιόδρα

Οργισμένη ήταν η αντίδραση τόσο του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, οι οποίοι αναφέρθηκαν με αιχμές προς τους ιθύνοντες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας».

Και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά.

«Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις.  Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό.

Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν»