Ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου ήταν Έλληνας και πολέμησε το 1940

Η συγκλονιστική ιστορία του 13χρονου Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου


ΕΛΛΑΔΑ
9:29
28/10/2019
Ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου ήταν Έλληνας και πολέμησε το 1940
10
loading

Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής*

Εάν η κινηματογραφική βιομηχανία του Hollywood γνώριζε την περιπέτεια του μικρού Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα την είχε γυρίσει ταινία. Όταν τον Οκτώβριο του 1940 ξέσπασε ο πόλεμος, το μόλις 13 ετών αγόρι αποφάσισε χωρίς περιστροφές να τρυπώσει κρυφά σε ένα από τα τρένα που πήγαινε τους επιστρατευμένους άνδρες από την πρωτεύουσα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου αργότερα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη. Χώθηκε στο βαγόνι με τις αποσκευές χωρίς να τον δει κανείς. Με τον ίδιο συρμό ταξίδευε και ο πατέρας του που λίγο πριν τον είχε αποχαιρετήσει και βέβαια δεν γνώριζε το παραμικρό για το παράτολμο εγχείρημα του γιου του.

Σκέφτηκαν να τον στείλουν πίσω στην Αθήνα

Η λαθρεπιβίβαση αποκαλύφθηκε όταν η αμαξοστοιχία έφθασε στον προορισμό της και άνοιξαν οι πόρτες. Άπαντες έμειναν άναυδοι. Η πρώτη σκέψη ήταν στα σταλεί ο μικρός αμέσως πίσω στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως μόνο εύκολο δεν φάνταζε εκείνες τις ώρες. Η μονάδα του σαστισμένου πατέρα του Αλέξανδρου, είναι έτοιμη να αναχωρήσει για τη ζώνη του πυρός. «Θέλω να πολεμήσω κι εγώ μαζί του» φώναζε πεισματικά ο νεαρός. Δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια επιλογών. Ο στρατεύσιμος Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος υπογράφει πως δέχεται να καταταγεί ο γιος του ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μ’ αυτό τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα που είχε προκληθεί στις ανώτερες βαθμίδες του πεζικού. Φυσικά δεν μπαίνει στην πρώτη γραμμή, άλλωστε το όπλο θα ήταν μεγαλύτερο απ’ το μπόι του. Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αναλαμβάνει επικουρικό ρόλο στη μονάδα. Ακούει όμως νυχθημερόν τα εχθρικά πυροβόλα και το βόμβο των αεροπλάνων που λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα συνθέτουν ένα τοπίο κόλασης.

Παρέλασε πρώτος στην Κορυτσά

Όταν στα τέλη Νοεμβρίου του 1940 καταλαμβάνεται η Κορυτσά από το Γ’ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, οι αξιωματικοί αφήνουν τον Αναστάση να παρελάσει πρώτος. Και το κάνει με περίσσιο καμάρι κατά την είσοδο των ενόπλων δυνάμεων στην πόλη της σημερινής νοτιοανατολικής Αλβανίας φορώντας μια στολή στρατιώτη που είχε φτιαχτεί άρον άρον στα μέτρα του. Ο μικρός θα συνεχίσει να ακολουθεί το στράτευμα και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις οι οποίες όμως διεξάγονται υπό δριμύ ψύχος στα χιονισμένα βουνά. Ο Αναστάσης θα κρυολογήσει και οι ενήλικοι συμπολεμιστές του θα αναγκαστούν να τον αφήσουν σε ένα χάνι της Κορυτσάς να αναρρώσει. Εκεί όμως δεν είναι μόνος. Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν αναζητήσει κατάλυμα.

Ανακαλύπτει κατάσκοπο και τον τιμούν

Ένα βράδυ ακούει θορύβους από το διπλανό δωμάτιο και ξυπνάει. Από περιέργεια, κατευθύνεται προς τη μεσοτοιχία. Ακούει να παίζει κάτι σαν ραδιόφωνο. Κάτι δεν του αρέσει, το θεωρεί ύποπτο. Τρέχει να ξυπνήσει τους ιδιοκτήτες του πανδοχείου που με τη σειρά τους ειδοποιούν τις αρχές. Λίγα λεπτά αργότερα αποκαλύπτεται ότι ο πελάτης του διπλανού δωματίου ήταν Αλβανός κατάσκοπος που έδινε πληροφορίες με ασύρματο στους Ιταλούς για τις θέσεις και τις κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων. Ο 13χρονος με εντολή του διοικητή της μεραρχίας λαμβάνει λίγο αργότερα το βαθμό του δεκανέα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα.

Τις επόμενες ημέρες η περιπέτειά του θα γίνει γνωστή στον Τύπο της εποχής. Στις 10 Δεκεμβρίου 1940 η εφημερίδα «Ακρόπολις» δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία του με τίτλο «Ο μικρότερος δεκανεύς του κόσμου» και λεζάντα: «Ο μικρός Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος (ηλικίας 13 ετών), ο οποίο ηκολούθησε τον πατέρα του εις το Μέτωπον ως εθελοντής στρατιώτης, μετέσχε των επιχειρήσεων και προήχθη δι’ εξαιρετικήν υπηρεσίαν εις δεκανέα». Πολύ αργότερα, κι αφού τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού αποφασίζουν να εντοπίσουν τον μικρό ήρωα, χωρίς όμως επιτυχία. Τα ίχνη του έχουν χαθεί. Εάν τυχόν ζει σήμερα, θα είναι 92 ετών.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Φοβερός!

  Ο μικρός Ήρωας της πραγματικότητας. Πραγματικός Έλληνας.

 2. avatar Κατερινα κρητη

  ΕΛΛΗΝΑΣ . Σε μια αντίστοιχη περίπτωση τώρα τα δικά μας παιδιά θα άφηναν το χειριστήριο του play station για να κάνουν κάτι αντίστοιχο ; Όταν ακούς από τους ίδιους τους δασκάλους να καταργηθουν οι παρελάσεις ;;;;;

  1. avatar tzafar1

   Σου έβαλα θετική, όμως να είσαι σίγουρη πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες σε αυτή την υπέροχη χώρα, που θα κρατήσουν ψηλά τη γαλανόλευκη, τιμώντας τους προγόνους τους και κάνοντας υπερήφανους τους απογόνους τους!

 3. avatar τριαλαρο

  Χαραλαμπόπουλος, άρα πελοποννήσιος είναι. Τι χωριό είχε δηλώσει ο πατέρας του?? Επειδή και ο παππούς μου είχε πάει στην Αλβανία, ξέρω ότι δήλωναν όχι μόνο νομό αλλά και χωριό. Ας τον ψάξουν μέσω της αστυνομίας, της εφορίας και του νεκροταφείου.
  Τον παππού μου το βρήκαν μετά 60-70 χρόνια για το παράσημο, σημειωτέον δεν έφυγε ποτέ από το χωριό, όπου χρειάζεται να δηλωθείς, ήταν δηλωμένος κάτοικος του χωριού, αλλά δεν τον έβρισκαν μάλλον.

  1. avatar agilotos.stravos

   Αστον βρε που να ξαναμπλεκεις,εδω εναν Κουκιδη ψαχνετε τοσες δεκαετιες και ουτε ενας δεν τον ξερει στο χωριο του..Τι τα θες..

 4. avatar Καλλ

  ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΑΤΡΙΔΑ,ΜΑΝΝΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ,ΟΛΑ !!

 5. avatar φωφω

  Πού ξεπερνούν τούς άλλους σε ανδρεία κ αρετή,οι γενναίοι,οι ριψοκίνδυνοι, αυτοί πού φτάνουν μέχρι αυτοθυσίας για ένα ευγενικό σκοπό,πολεμιστές πού δεν υποχωρούν στις πιέσεις κ απειλές αλλά θυσιάζονται για τα ψηλά ιδανικά. Ήρωες αφανείς η μη,αυτούς έκανε η Ελλάδα!

  1. avatar agilotos.stravos

   Ηρωας ειναι ο Τσολακογλου βρε που εσωσε 2 εκ. ελληνες!

   1. avatar εκδηλώθηκες

    στα γόνατα εσύ!

 6. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΛΗΝΑΚΙ...ΜΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΣ ΤΟ ΜΑΤΙ....ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΘΑΑΝΣΗ.
  ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ ΤΟ 196Ο ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΕΝΙΤΕΥΘΩ.

  ΕΛΛΑΔΑ ΝΑΝΑ ΜΟΥ ΓΚΥΚΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΞΑΚΟΥΣΜΕΝΗ ΛΑΜΠΕΙΣ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ...ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑ Η ΞΕΝΙΙΑ ΤΑ ΠΗΡΕ,ΚΙΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΜΕΝΟ ΔΟΥΛΟΣ,ΣΟΥΜΕΙΝΕ ΚΑΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ Η ΔΟΞΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ.

  ΣΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΣΟΥ ΧΩΜΑΤΑ,ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΣΟΥ ΑΚΡΟΓΥΑΛΙ,ΠΟΛΛΕΣ ΨΥΧΕΣ ΕΠΕΣΑΝΕ ΜΑ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΛΟΙ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει