Το πρόσφατο βιβλίο του, με θέμα: «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής» παρουσίασε σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας, ερευνητής, Γιώργος Λεκάκης.

Το βιβλίο εστιάζει στα έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις κατεστραμμένες και κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες, τις οποίες είτε λεηλάτησαν, είτε ανατίναξαν και κατέστρεψαν κατά την αποχώρηση τους, είτε εξαγόρασαν ως προϊόντα κλοπής και μετέφεραν παράνομα εκτός της χώρας οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Ο συγγραφέας, στο βιβλίο του, ανατρέχει στον κατάλογο της επίσημης έκθεσης του «υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας», του 1946, σύμφωνα με τον οποίο υπολογίζονται σε 8.500 χιλιάδες τα αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα έργα τέχνης, που κλάπηκαν και που υπήρξε η δυνατότητα να εξακριβωθεί η εξαφάνιση τους, ή η έξοδος τους από τη χώρα.

«Αυτός είναι ο κατάλογος που συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη έκθεση και με δική μου μεταγενέστερη έρευνα, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ανεβαίνει περί τις έντεκα, δώδεκα χιλιάδες κλεμμένα αντικείμενα, των οποίων η αξία μπορεί να εκτιμηθεί, να αποτιμηθεί και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις. Με μέτριες εκτιμήσεις από τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει από τις σχετικές δημοπρασίες που γίνονται, η αξία τους μπορεί να φτάσει το ένα με ενάμιση τρισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα. Εκτός αυτών, φυσικά, είναι και οι πάρα πολλές καταστροφές αρχαιολογικών χώρων (αρχαία θέατρα, λατομεία και στοές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ανασκαφές, κ.τ.λ.) στις οποίες προέβησαν οι κατοχικές δυνάμεις και η αξία των καταστροφών των αρχαιοτήτων είναι ανυπολόγιστη» υποστήριξε ο κ. Λεκάκης.