Πολύ μεγάλο βάρος έχει ρίξει η Ελληνική Αστυνομία στο πώς θα διεξαχθεί ομαλά το σημερινό συλλαλητήριο αλλά και πώς θα μπορέσει να προβλέψει και κατ’ επέκταση να προλάβει οποιονδήποτε έχει σκοπό να παρεκτραπεί στο κέντρο της Αθήνας, όπως και να αποφευχθεί οποιαδήποτε συνάντηση αντιεξουσιαστών και διαδηλωτών από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί.

Η αστυνομία θα δημιουργήσει ειδικές ζώνες, δηλαδή φραγμοί, με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Εδουάρδου Λω, όσο και σε άλλα σημεία προκειμένου να μην έλθουν σε επαφή αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών.

Τα ελικόπτερα της αστυνομίας, θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.

Οι εκτιμήσεις για τις κινήσεις ακροδεξιών ομάδων

Η αστυνομία μετά τις συσκέψεις που πραγματοποίησε έχει κάνει την εκτίμηση ότι υπάρχει ενδεχόμενο ομάδες ακροδεξιών που θα βρεθούν σήμερα στο ογκώδες, όπως αναμένεται, συλλαλητήριο να θέλουν να προβούν σε επιθετικές ενέργειες ή να αναζητήσουν τρόπο για να συγκρουστούν με ομάδες αντιεξουσιαστών που θα υπάρχουν στο ευρύτερο κέντρο της πόλης.

Έτσι λοιπόν ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και κατά την αποχώρηση των χιλιάδων πολιτών από την πλατεία Συντάγματος, ώστε ομάδες νεαρών που θα έχουν παρεισφρήσει στο συλλαλητήριο, να μην κατευθυνθούν σε σημεία που βρίσκονται αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Τα Εξάρχεια σε κλοιό

Την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έχει προγραμματιστεί αντισυγκεντρώση από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στα Προπύλαια. Για τα λόγο αυτό θα υπάρχει φραγμός την οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος τις οδού Εδουάρδου Λω.

Δεκάδες αστυνομικοί θα παρακολουθούν αρκετά στενά τα Εξάρχεια ώστε να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των αντιεξουσιαστών που αναμένεται να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Αστυνομικοί τις Κρατικής Ασφάλειας θα κινούνται διαρκώς για να εντοπίσουν ομάδες ατόμων που έχουν διάθεση και πρόθεση να προκαλέσουν επεισόδια και να αμαυρώσουν το συλλαλητήριο.

Οι αντιεξουσιαστές κατά την διάρκεια τις δικής τους συγκέντρωσης θα βρίσκονται σε στενό αστυνομικό κλοιό, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να κινηθούν εναντίον των ανθρώπων που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.