Deutsche Welle: Ελλάδα, η χώρα των διαδηλώσεων

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια κουλτούρα που προέρχεται από την Αριστερά και συνδέεται με τη δικτατορία»


ΕΛΛΑΔΑ
15:40
12/12/2018
Deutsche Welle: Ελλάδα, η χώρα των διαδηλώσεων
10
loading

«Οι διαδηλώσεις αποτελούν παράδοση στην Ελλάδα. Η αριστερή νεολαία κυρίως κάνει αισθητή την παρουσία της. Ωστόσο, όλο και λιγότερα άτομα διαδηλώνουν στους δρόμους και έχουν ανταγωνισμό από τη Δεξιά» γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Deutsche Welle.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα συμπεράσματα έρευνας που διεξάγει από το 2011, σε συνεργασία με 14 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Κορωναίου από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ και η προσφυγική κρίση έδωσαν ώθηση στην άκρα δεξιά, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια μορφή κουλτούρας διαδηλώσεων που προέρχεται από την Αριστερά και συνδέεται στενά με τη δικτατορία. Την περίοδο εκείνη οι διαδηλώσεις απαγορεύονταν και τότε έλαβε χώρα και η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1973», αναφέρει η κ. Κορωναίου. «Με την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, η στρατιωτική χούντα σφράγισε το τέλος της, ενώ οι φοιτητές που συμμετείχαν έγιναν βασικοί ήρωες της μετα-δικτατορικής Ελλάδας, όπως αναφέρεται. Έκτοτε το πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε μια μη αστυνομευόμενη ζώνη, όπου εκπροσωπούνται τα κόμματα όλων των πολιτικών αποχρώσεων, αλλά με την πλειονότητα των καλεσμάτων για διαδηλώσεις να προέρχονται από αριστερές ομάδες και να αφορούν διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς αναρχικούς συντρόφους, αιτήματα για δωρεάν παιδεία, βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το τέλος του καπιταλισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Κορωναίου εστιάζει -μεταξύ των άλλων- στο πρόβλημα ταυτότητας των Ελλήνων που αφορά τη σύγκρουση του ένδοξου αρχαίου πολιτισμού, όπως καταγράφεται στα διδακτικά βιβλία, με τη σύγχρονη πραγματικότητα των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, τονίζοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη προοπτικών, τη μαζική μετανάστευση, την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την κ. Κορωναίου, οι νέοι δεν βλέπουν προοπτική παραμονής στην Ελλάδα και πολλές φορές τους στηρίζουν στην απόφαση να μεταναστεύσουν και οι γονείς τους λέγοντας τους: «Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω».

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα έχουν εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία και την εκλογική διαδικασία, αλλά, ταυτόχρονα, έχουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις υπάρχουσες συνθήκες. Κυριαρχεί μεγάλη οργή, αναφέρει η κ. Κορωναίου, επισημαίνοντας ότι οι νέοι αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, πέρα από τη συγκέντρωση υπογραφών. Όπως λέει, λόγω των ρεπορτάζ των ΜΜΕ για επεισόδια στις αριστερές διαδηλώσεις, ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μειωθεί σημαντικά. Από την τάση αυτή επωφελούνται ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή, συνεχίζει η κ. Κορωναίου, εξηγώντας ότι η παρουσία τους έχει ενισχυθεί από την προσφυγική κρίση και τις αντιδράσεις στη συμφωνία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όλο και συχνότερα σημειώνονται επεισόδια από δεξιούς διαδηλωτές, αναφέρει ο δημοσιογράφος Κώστας Κουκουμάκας, ενώ υποστηρίζει ότι οι μαθητικές διαδηλώσεις για το μακεδονικό ζήτημα οργανώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή και τη Νέα Δημοκρατία, με γονείς και καθηγητές να δείχνουν ανοχή, είτε διότι είναι εναντίον της συμφωνίας είτε διότι αδιαφορούν, και τους μαθητές από την πλευρά τους να θέλουν να χάσουν μια μέρα μάθημα.

Η Χρυσή Αυγή δεν δραστηριοποιείται μόνο στα σχολεία, αλλά και σε αθλητικά σωματεία προκειμένου να διαδώσει τις πολιτικές απόψεις της, επιβεβαιώνει η κ. Κορωναίου και προσθέτει ότι σημειώνει επιτυχία εξαιτίας του αισθήματος αδυναμίας, διότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αφουγκραστούν τους νέους και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί ο σταυρός στις εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.

Πολλοί αριστεροί έχουν εδώ και καιρό παραιτηθεί από την ελπίδα πολιτικής αλλαγής και έχουν αφήσει την αριστερή παράδοση των διαδηλώσεων στην ακροδεξιά, καταλήγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Stilitis

  Τσουρέκια με τις απεργίες τους....

 2. avatar Νίκος χασάπης

  Η Ελλάδα τετελεσθαι. Ήταν δίκιο και έγινε πράξη.

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Καλές οι πορείες αλλά αν δεν υπάρχει μεγαλύτερη ριζοσπαστικοιποιηση και οργάνωση δε γίνεται τίποτα

 4. avatar Νικολαος87

  Ποια αριστερά γελοίοι Γερμανοί όπως λέει και Σοπενχάουερ;;;;
  Οι αριστεροί δουλεύουν για τους ναζί δηλαδή εσάς!
  Η Ευρώπη για ακόμα μια φορά θα υποταχτεί σε αυτή την βρωμερη ρατσα με την επεκτατική πολιτική στο αίμα τους!

 5. avatar Γεροτσολιας

  Εκτος πραγματικοτητας.

 6. avatar YUWW

  ΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΤΖΙΔΕΣ ,ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ????????????????????????????????????????? ΜΑΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.

 7. avatar FJR 500

  Η απεργία και η διαδήλωση είναι αναγκαία για να υπερασπιστούν και οι αδικημένος ομάδες τα δικαιώματα τους αναμφισβήτητα. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η ευρύτερη η Αριστερά που έλεγχε απόλυτα τα συνδικάτα νόμισε ότι ή οικονομία είναι μια αγελάδα που όσο την πιέζεις τόσο βγάζει χρήμα. Αντί λοιπόν να επικεντρωθεί σε δυο τρία βασικά πράγματα που θα είχαν ευρεία αποδοχή και όταν θα γίνονταν απεργία θα ήταν καθολική έκανε απεργία για ψιλου πήδημα και έβαλε μέσα και καθαρά κομματικά συμφέροντα του είδους ( συμπαράσταση στους Σαντινιστας ή έξω οι βάσεις του θανάτου) κλπ . Αν προσθέσουμε και την τότε ελίτ τους Δημόσιους υπαλλήλους που ήταν τριπλασιοι πληρωνοντουσαν στο τριπλάσιο απ αυτους του ιδιωτικού τομέα χωρίς άγχος ανεργίας και δούλευαν το 1/3 απ αυτούς και κατέβαζαν το διακόπτη ας πούμε της ΔΕΗ όχι για συμπαράσταση στους ανέργους του ιδιωτικού τομέα αλλά για αύξηση του τριπλάσιου μισθού τους τόση ευαισθησία είχαν. Με αυτά και με αυτά το 90% των απεργιών ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την οικονομία όχι μόνο για οποίες επιχειρήσεις προσπαθούσαν να επιβιώσουν αλλά πρωτίστως για το ίδιο το εργατικό κίνημα που εξευτελιστικε και τώρα κάνεις να μπορεί να προστατευτεί από τα πραγματικά λ..α εργοδότες που υπάρχουν .

  1. avatar @FJR 500

   Στα συνδικάτα στις εκλογες πρωτο κομμα βγαινει κυριως η ΔΑΚΕ....εργατική συνδικαλιστική οργάνωση, προσκείμενη κυρίως προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ΟΠΩΣ και στα πανεπιστημια στις φοιτητικες εκλογες ....

   1. avatar FJR 500

    Πραγματικα ξέχασα ότι από την δεκαετία του 90 η ΓΕΣΕΕ ειχαν πρόεδρους της ΔΑΚΕ και ότι στις πορείες η ΔΑΚΕ φώναζε έξω οι βάσεις του θανάτου . Όσο ζεις μαθαίνεις

  2. avatar ++++++++++++

   ++++++++++++++++++

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει