Φρένο στη μαύρη εργασία, που προκαλεί αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, στοχεύει να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθώντας ρύθμιση με την οποία θα μπαίνει ακόμη και λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους.

Αυστηρές χρηματικές ποινές και διοικητικές κυρώσεις, που θα κυμαίνονται από την προσωρινή έως και την οριστική διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας που θα είναι έτοιμο έως το τέλος του Αυγούστου.

Στόχος είναι να ανατραπεί η εικόνα που καταγράφουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία τρεις στους δέκα εργαζομένους το 2011 ήταν ανασφάλιστοι ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας ξεπέρασε το 35% μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012.

Οι έλεγχοι κατά το διάστημα αυτό το 2012 έγιναν μεταξύ άλλων κατά 55% σε επιχειρήσεις εστίασης με το ποσοστό ανασφάλιστων να φτάνει στο 65%, κατά 20% σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με ανασφάλιστο το 12% του προσωπικού, ενώ το 4% των ελέγχων αφορούσε βιοτεχνίες όπου η αδήλωτη εργασία ήταν στο 10%.

«Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παραβατικότητα» τόνισε στα «Νέα» ο κ. Βρούτσης, προαναγγέλλοντας πως θα αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν αδήλωτη εργασία.

«Θα κλείσω και επιχειρήσεις. Ένα κράτος για να είναι αυστηρό πρέπει πρώτα να είναι δίκαιο» σημείωσε και αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις σχετικά με τα χρηματικά πρόστιμα, τις διοικητικές κυρώσεις αλλά και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ. Με τις υπουργικές αποφάσεις που θα τεθούν σε ισχύ επιχειρείται να γίνει αντικειμενικοποίηση των προστίμων ώστε να είναι απολύτως συγκεκριμένα ανάλογα με κάθε παράβαση και να μην μπορούν να αποτελέσουν πεδίο διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιβληθούν τα πρόστιμα είτε να προσφύγουν δικαστικά, όπως ήδη προβλέπεται, είτε να πληρώσουν άμεσα, όπου στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει δυνατότητα παροχής κάποιας έκπτωσης επί του ποσού του προστίμου.

Στο πλαίσιο της επιβολής κύρωσης για προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας κάποιας επιχείρησης ο νόμος ορίζει επίσης πως «συνεκτιμώνται η σοβαρότητα της παράβασης, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων, οι παρόμοιες παραβάσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί συναφείς κυρώσεις στο παρελθόν, ο βαθμός υπαιτιότητας, ο αριθμός των εργαζομένων, το μέγεθος της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και ο αριθμός των εργαζομένων που θίγονται συνεπεία της παράβασης».

Για τον λόγο αυτόν από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται πως την πρώτη φορά που θα βρεθεί μια επιχείρηση να απασχολεί αδήλωτους εργαζομένους θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.

Σε περίπτωση που η ίδια επιχείρηση εντοπιστεί για δεύτερη φορά να έχει ανασφάλιστους υπαλλήλους, τότε θα προβλέπεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της, ενώ εάν υποπέσει για τρίτη φορά στο ίδιο παράπτωμα, θα κλείνει οριστικά και θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας. Κατά το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου το ποσοστό ανασφάλιστων στον κλάδο αυτόν, για παράδειγμα, στην Κέρκυρα έφτασε το 46% και στην Κρήτη κυμαινόταν στο 43%.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.