Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τετάρτη, οδός Πειραιώς, 10:30 το πρωί. Ένας νεαρός, χρήστης ναρκωτικών ουσιών, βρίσκεται στο έδαφος. Έχει χάσει τις αισθήσεις του ενώ μόλις 50 μέτρα πιο πάνω είναι το κτίριο της Πολυκλινικής Αθηνών. Οι περαστικοί ρίχνουν μια κλεφτή ματιά στο νεαρό και στη συνέχεια κατευθύνονται πεζή για τον προορισμό τους. Κανένας δεν έχει ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ ούτε έσπευσε στο κοντινό νοσοκομείο προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στο νεαρό.
Όσο κι αν η φωτογραφία που φέρνει στη δημοσιότητα το newsbeast.gr σοκάρει, αυτή είναι η εικόνα του κέντρου της Αθήνας. Έμποροι ναρκωτικών ουσιών, βαποράκια, μαστροποί, αλλοδαποί πουλάνε το θάνατο στους χρήστες που αναζητούν τη δόση τους.
Κι αν το περιστατικό με το νεαρό συνέβη πάνω σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, στα στενάκια της πρωτεύουσας, στη Σωκράτους, τη Γερανίου, τη Μενάνδρου, την Ευριπίδου, την πλατεία Θεάτρου κ.ά, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή.
Οι χρήστες «διψούν» για τη δόση τους. «Ταξιδεύουν» έστω και για λίγο, όσο δηλαδή κρατά η ναρκωτική ουσία, στον κόσμο των παραισθήσεων. Και μετά τρέμουν, τρεκλίζουν, πέφτουν στο έδαφος, χωρίς κανένας να μπορεί να τους συνεφέρει. Και οι αλλοδαποί έχοντας τα φιξάκια στο στόμα τους και κρατώντας ένα μπουκάλι νερό ή μια μπύρα στο χέρι τους (κυρίως τα βράδια), για να τα καταπιούν σε περίπτωση εφόδου, αναζητούν το επόμενο θύμα τους. Ενώ οι περαστικοί, χωρίς να είναι αδιάφοροι για το θέαμα που αντικρίζουν, γίνονται, επειδή όπως λένε, τους το επιβάλλει η καθημερινότητα. Φοβούνται μην τους ληστέψουν, μην τους επιτεθούν και δεν καταφέρουν να αντισταθούν. Όσο για τους χρήστες που αργοπεθαίνουν μέρα με τη μέρα, σωριάζονται στο έδαφος, όπως ο νεαρός στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το newsbeast.gr.