Υλικά

  • Για τα cupcakes
  • 1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο μαλακό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Για την επικάλυψη σοκολάτας
  • 240 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη (περίπου 1 2/3 φλιτζάνια)
  • 240 γραμμάρια ανάλατη μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα σόγιας ή κανονικό
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια

sidagi.gr


Εκτέλεση

Για τα cupcakes

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε στη μεγάλη σκάλα μέχρι το μείγμα να «ψιχουλιάσει». Τότε ρίχνουμε το πρώτο αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Όταν μαλακώσει το μείγμα τότε ρίχνουμε και το δεύτερο αυγό και ανακατεύουμε ξανά στη δυνατή σκάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το λευκό ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε πρώτα στη χαμηλή σκάλα και μετά στη δυνατή μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Έπειτα ενώνουμε με το μείγμα από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος ρευστός χυλός.

Σε μια φόρμα με 12 βάσεις για cupcakes τοποθετούμε 12 χάρτινα φορμάκια και γεμίζουμε με το μείγμα μέχρι 3/4 της κάθε φόρμας. Ψήνουμε για 22 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω (2 σκάλα).

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Σε μπεν μαρί, λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μέτριο μπολ. Αφήνετε να κρυώσει.

Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε τη μαργαρίνη σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 2 λεπτά.

Γυρίστε το μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.

Αυξήστε την ταχύτητα στο μεσαίο προς υψηλό και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.

Με το μίξερ σε χαμηλή σκάλα, προσθέστε σταδιακά την κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπήστε μέχρι ενσωματωθούν.
Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε το γάλα σόγιας, το κακάο και βανίλια. Χτυπήστε σε χαμηλή μέχρι να ενσωματωθούν, και έπειτα σε μέτρια προς υψηλή για περίπου 1 λεπτό. Χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακατέψτε απαλά.

Βάζετε το μείγμα σε κορνέ και το απλώνετε πάνω από τα cupcakes. Βάζετε στο ψυγείο.