Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο διεθνής διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank της Alpha Bank. Η τράπεζα είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση με στόχο να αναδειχθούν καινοτόμες προτάσεις που θα ενσωματώσει στις ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες της με στόχο την εξέλιξη της τραπεζικής της εμπειρίας.

Ο πρώτος διαγωνισμός FinQuest by Alpha Bank, που διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία πέρυσι, διακρίθηκε για τη μεγάλη ανταπόκριση καθώς και για την ποιότητα των ιδεών και των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν. Ως αποτέλεσμα φέτος η Alpha Bank κατάφερε να προσελκύσει ακόμη περισσότερες καινοτόμες και φιλόδοξες εφαρμογές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για την ακρίβεια στο φετινό της κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότερες από εβδομήντα νεοφυείς επιχειρήσεις, από δεκατρείς διαφορετικές χώρες. Οι 7 από τις οποίες προκρίθηκαν και εντάχθηκαν στον Accelerator των 5 εβδομάδων παρουσίασαν τις καινοτόμες προτάσεις τους στο τελικό Pitch-Event, που διεξήχθη ψηφιακά στις 9 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι ομάδες έλαβαν καθοδήγηση μέσα από mentoring, coaching και εξειδικευμένα workshops ώστε οι καλύτερες εφαρμογές να αποκτήσουν δυναμική προκειμένου να μετεξελιχθούν σε ελκυστικές λύσεις για την Τράπεζα και τους Πελάτες της. Με τρεις εκ των οποίων να διεκδικούν ένα από τα τρία μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού.

Το έργο της 8μελούς κριτικής επιτροπής δεν ήταν εύκολο αφού πολλές από τις προτάσεις έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το Customer Experience της Τράπεζας. Όπως υπογράμμισε ο Κωνσταντίνου Βαΐτσας, Head of Innovation της Alpha Bank, κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία πραγματικής αξίας ως αποτέλεσμα του εντοπισμού και της περαιτέρω εξέλιξης εφαρμογών που μπορούν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

4 ήταν τα κριτήρια με βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν οι υποβληθείσες προτάσεις:

  • Τον εντοπισμό συγκεκριμένου προβλήματος ή κενού στην αγορά που η εφαρμογή/λύση καλείται να αντιμετωπίσει και των κύριων χαρακτηριστικών της
  • Το βαθμό καινοτομίας της εφαρμογής σε σύγκριση με παρεμφερείς εφαρμογές στην εγχώρια και διεθνή αγορά
  • Την ευκολία υλοποίησης της εφαρμογής από την τράπεζα, σε συνάρτηση με τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται
  • Τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών της τράπεζας ή/και των πελατών της

Η τελική παρουσίαση των υποψηφίων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Found.ation και άλλων 9 συνεργατών (Alpha Ventures, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Deloitte, IBM, Microsoft, MITEF, Uni.fund, Velocity Partners, Vodafone) σε ένα άκρως εντυπωσιακό και φυσικά ψηφιακό Pitch-Event. Την παρουσίαση παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον πάνω από 300 άτομα παγκοσμίως αφού είχαν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες όπως poll, ερωτήσεις προς το κοινό, δυνατότητα ζωντανής δικτύωσης καθώς και διατύπωσης ερωτήσεων προς τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Μετά από μία δύσκολη απόφαση οι τρεις νικητές που διεκδίκησαν τις τρεις πρώτες θέσεις και ένα από τα χρηματικά έπαθλα των 5.000, 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα είναι οι εξής:

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα, με έδρα στην Αγγλία και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας μία έξυπνη και καινοτόμο εφαρμογή διαχείρισης επενδύσεων.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Finqware των Cosmin Cosma, Elena Cosma, Danut Covalciuc, με έδρα στη Ρουμανία, με μία Cloud based, εξατομικευμένη πλατφόρμα για Open Banking.

Το έπαθλο της τρίτης θέσης απονεμήθηκε στην ελληνική Finloup με μέλη τους Αντώνη Πρέντζα, Μάριο Νούτσο, Κυριάκο Γεωργίου και Στέλιο Γασπαρινάτο. Η εφαρμογή με την οποία διακρίθηκαν αφορά μία πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης και παροχής μικροδανείων στο σημείο πώλησης, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Για άλλη μία χρονιά ο διαγωνισμός αποτέλεσε ορόσημο για την Τράπεζα, καθώς αποδείχθηκε έμπρακτα ότι η Alpha Bank όχι μόνο παρακολουθεί το εγχώριο οικοσύστημα, αλλά και στηρίζει ενεργά την καινοτομία, δίνοντας τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις να αναδειχθούν.

Μάθετε περισσότερα για το FinQuest by Alpha Bank 2020 στο finquest.gr