Αγωνία για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

Η πραγματική οικονομία δοκιμάζεται και το ζητούμενο, εκτός των μέτρων, είναι η πολιτική σταθερότητα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:27
19/05/2020
Αγωνία για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας
32
loading

Καμπανάκι -που συνοδεύεται από αγωνία- για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που υπάρχουν καθώς ο δρόμος δεν είναι ρόδινα στρωμένος. Με σκοπό να μην υπάρξει αδυναμία κάλυψης των τρεχουσών αναγκών, έχουν ήδη κινητοποιηθεί όλοι οι αρμόδιοι μηχανισμοί προκειμένου να παρθούν εγκαίρως αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί της ουσίας στις αρχές Μαρτίου όταν έκλεισαν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του Covid-19 στην Ελλάδα. Δεν υπήρχαν έσοδα από το εμπόριο, τη βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να πέσουν κατακόρυφα τα κρατικά έσοδα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η μείωση των εσόδων τον μήνα Απρίλιο ξεπέρασε το 17% την ίδια ώρα που οι κρατικές δαπάνες όχι απλώς συνεχίζονταν κανονικά αλλά αυξάνοντας κιόλας λόγω του πακέτου βοήθειας που ετοίμασε η κυβέρνηση. Τα μέτρα στήριξης μέχρι στιγμής ξεπερνάνε τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η πραγματική οικονομία δοκιμάζεται σκληρά, τη στιγμή που πλανάται το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Και όταν μια χώρα μπαίνει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, συμβαίνει αυτό που γνωρίζουμε καλά όλοι: βαλτώνουν τα πάντα. Η πολιτική σταθερότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη «ζεστό» χρήμα. Στόχος είναι να πάρουν -και πάλι- μπροστά οι μηχανές ώστε να αρχίζουν να μαζεύονται οι τεράστιες ζημιές που δημιούργησε η πανδημία τους τελευταίους δύο μήνες. Εάν η ελληνική κοινωνία οδηγηθεί στις κάλπες, το πιο πιθανό είναι να διογκωθούν τα προβλήματα.

Ας δούμε πώς έχει η κατάσταση…

Πόσα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο

Εάν ανοίξουμε τα συρτάρια πόσα χρήματα θα βρούμε αυτή τη στιγμή στα ταμεία του κράτους; Η απάντηση είναι 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό είναι πολύ γενικό. Ιδού γιατί: Τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούν το επονομαζόμενο «μαξιλάρι» που προορίζεται για τις αποπληρωμές των επόμενων ετών των δανειακών μας υποχρεώσεων. Άρα περισσεύουν άλλα 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, μόλις τα 10,2 δισ. ευρώ θεωρούνται επί της ουσίας ότι είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης, ο «εθνικός κουμπαράς» μας δηλαδή, ενώ τα άλλα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έκπτωση στην αποπληρωμή φόρου

Αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση αναζητεί χρήματα από παντού προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της και στο πλαίσιο αυτό έγκειται και το ενδεχόμενο ανακοίνωσης γενναίας έκπτωσης άνω του 10% για όσους το προσεχές διάστημα προχωρήσουν εκπρόθεσμα στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Αρκεί όμως κάτι τέτοιο; Προφανώς και όχι.

Μείωση του Φ.Π.Α.

Συνδυαστικά θα μπορούσε να λειτουργήσει η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον κλάδο της εστίασης από το 13% στο 11%, των καφέδων, των αναψυκτικών και των ροφημάτων από το 24% στο 11%, καθώς επίσης και των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων από το 24% στο 13%. Μπορεί θεωρητικά το κράτος να χάνει χρήματα με τη μείωση του Φ.Π.Α., ωστόσο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα τα πάρει πίσω και με το παραπάνω, λόγω της κατανάλωσης που θα υπάρξει. Είναι το γνωστό δόγμα, καλύτερα λιγότερα από πολλούς, παρά περισσότερα από λίγους.

Σκέψεις για αναβολή της αποπληρωμής του ΔΝΤ

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η ταμειακή ολίσθηση θα μπορούσε να αναβληθεί η πρόωρη αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν προς την κάλυψη άλλων αναγκών, ιδίως αυτών που σχετίζονται με τον Covid-19. Τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η κυβέρνηση δήλωνε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος προς το ΔΝΤ για το επόμενο έτος ήταν εν πολλοίς καλυμμένες.

Κι αυτό γιατί εκείνες τις ημέρες είχαμε προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ και πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 περιορίζονταν πλέον από τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου μόνο και μόνο από τα προβλεπόμενα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων (2,113 δισ. ευρώ) χωρίς να συνυπολογίζεται το περίσσευμα από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν με την επέλαση της πανδημίας. Το πλεόνασμα δεν θα μπορούσε να είναι όσο είχε προϋπολογιστεί ενώ και οι ιδιωτικοποιήσεις πήγαν χρονικά πίσω. Το εάν τελικά θα αναβληθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα το μάθουμε όπως όλα δείχνουν γύρω στο Σεπτέμβριο.

Ύφεση αντί για ανάπτυξη

Γενικώς υπήρξαν πολλές ανατροπές στους σχεδιασμούς λόγω της πανδημίας. Πριν από περίπου τρεις μήνες περιμέναμε ότι η χώρα μας θα είχε για φέτος μια ανάπτυξη της τάξης του 2,8%. Τώρα όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα υπάρχει ύφεση γύρω στο 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ελέω κορονοϊού και της επακόλουθης διακοπής της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και σήμερα, αφού ακόμη δεν έχουν επαναλειτουργήσει όλες οι επιχειρήσεις.

Νέα ομόλογα στον ορίζοντα

Με σκοπό να εισρεύσουν χρήματα η χώρας μας σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων τους προσεχείς μήνες με στόχο την άντληση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη έκδοση μάλιστα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει ήδη αντλήσει φέτος συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από εκδόσεις ομολόγων διάρκειας 15 και 7 ετών.

Δάνειο από τον ESM χωρίς μνημόνιο

Τελευταία αλλά διόλου αμελητέα λύση είναι η προσφυγή της Ελλάδας σε νέο δανεισμό. Το Eurogroup συμφώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 8 του μηνός ως προς τη χορήγηση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τις χώρες της ευρωζώνης που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου που είχε το πρώτο θανατηφόρο κύμα του κορονοϊού.

Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν σε ποσό έως και 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κάθε χώρας, θα έχουν δεκαετή διάρκεια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές. Μοναδικός όρος για τη χορήγησή τους θα είναι να χρηματοδοτούν υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημία του Covid-19, ενώ οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως και το τέλος του 2022. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν θα προσφύγει, ωστόσο υπάρχει πάντα ως όπλο στη φαρέτρα της εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο θα έλυνε το πρόβλημα.

Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ

Μόλις χθες πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στην υποστήριξη ενός σχεδίου για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κεφάλαια στις χώρες και στις περιοχές της Ευρώπης που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Η Κομισιόν αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο αυτό με δανεισμό εκδίδοντας η ίδια ομόλογα. Μένει ωστόσο να διευκρινιστεί κάτι σημαντικό, με ποιο τρόπο θα επιστραφούν αυτά τα ποσά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar Στέλιος2020

  Νέα Δημοκρατία σημαίνει επιστροφή στο κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα, στο κόμμα των offshore, των σκανδάλων, των μιζών, των υπόδικων, όλα σε ιδιώτες, όχι δώρα, κανένα επίδομα, η ισότητα είναι κόντρα στη φύση,όλοι αυτοί χαίρουν του σεβασμού της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, διότι τα κατάφεραν (!)

  Μία κοινωνία που θέλει να την πατάνε κάτω ολιγάρχες για να πει «ευχαριστώ»

  Κι όταν η Ελλάδα θα ξαναγεμίσει άστεγους, κι όταν θα ξαναψηφιστεί ο υποκατώτατος μισθός, κι όταν θα πληρώνουν οι πολίτες για τα νοσήλιά τους έναν σκασμό λεφτά, κι όταν οι συνταξιούχοι θα ξανατρώνε από τα σκουπίδια, εγώ θα είμαι με τον Μητσοτάκη...Γιατί αυτοί τον διάλεξαν, γιατί αυτός τους αξίζει!!!

 2. avatar Πάπαλα

  Τα φάγανε τα λεφτά από το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Τη συνέχεια τη γνωρίζεις. Πτώχευση της χώρας, φτώχεια και ανεργία πρωτοφανής, bank run, capital controls και νέο μνημόνιο με καπέλο το ΔΝΤ.
  Ετοιμάσου να πληρώσεις πολύ ακριβά το λάθος σου στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

  1. avatar @papalas

   Φιλε δυο δρομοι υπαρχουν για την κυβερνηση , δλδ είτε να ακολουθησει τον δικο σου με τις ολεθριες συνέπειες που αναφερεις , ειτε να αποδεχθεί τις προτασεις που εκαναν εδω οι φίλοι απο το την ομάδα του ΚΠΕΟΕΠ και πιθανό να ειναι σωτηριες εαν παρθουν βεβαίως στο ακέραιο εστω και εαν ειναι για καποιους αδικες και βαριές !
   Θα μου πεις πχ οι βουλευτες και οι υπουργοί ειναι ποτε δυνατο να δεχθουν να πέρνουν το μηνα 1550 ευρώ απο τα 6-7 χιλ σημερινά;; Συμφωνώ και χλωμό το βλέπω. !

   1. avatar Υπαρχει και ο τρίτος δρομος

    Καί ειναι η αναλογική επιβαρυνση ολων των Ελλήνων ..
    Γιατί αυτό που ζητά η ομαδα που προανεφερες ειναι παράλογο και ολη την ζημιά να την πληρωσουμε εμεις που καταφέραμε να αποκτήσουμε μια κάπως αξιόλογη περιουσια..!
    Ας πληρωσει ο καθένας οτι του αναλογεί. !

 3. avatar bank run…..

  Τρεχατε για αναλήψεις.....

 4. avatar Ροδίτης

  Πηγαίνετε να ζητήσετε λεφτά από τη Μέρκελ η οποία ως γνωστών όταν ακούει για προβλήματα άλλων λαών και ειδικά της Ελλάδας, σηκώνει τους ώμους ψηλά. Το θέμα όμως ποιο είναι? Αν τελικά η ΝΔ κόψει μισθούς και συντάξεις, που είναι και παλιά της τέχνη κόσκινο, οι Έλληνες σε 3 χρόνια θα ξανακάνουν το Σύριζα κυβέρνηση νομίζοντας ότι θα τους σώσει!! Και να δεν βγει αυτοδύναμος θα κάνει συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ!! Λοιπόν ας μη διαμαρτυρόμαστε, για τη κατάντια μας εμείς φταίμε και κανένας άλλος. Γιατί μια παροιμία λέει \'\'αν εμπιστευθείς κάποιον και σε προδώσει ντροπή του, αν συνεχίσεις να τον εμπιστεύεσαι ντροπή σου\'\'.

 5. avatar spyrospeiratis

  TO MNHMONIO TOY ΜΕΣΣΙΑ-ΚΟΥΛΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΤΑΞΗ,ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΝΔ

  1. avatar και βεβαιως ο συριζα και οι ανελ

   και ολοι οι αποστατες που τον απαρτιζουν

 6. avatar Ο Μεσημερας

  Μου μυριζει νεο μνημονιο

 7. avatar Εκλογές

  Και μνημόνιο μυρίζει ..

 8. avatar λ

  παλι ο Τσιπρας καθαρισε!!

 9. avatar Τους ταβερνιάρηδες

  Στα νησιά και τα μάτια σας.

 10. avatar Delivery

  Κοίτα να δεις που ο Μπαρούφας είχε δίκιο που τα έλεγε πριν κάνα δυο μήνες... Αν και δεν μπορούμε να ρίξουμε όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση. Τα μεγάλα κεφάλια του πλανήτη φταίνε 100%. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

 11. avatar Καθίστε μέσα θύματα

  Θυμάστε στην αρχή της πανδημίας που μας λέγαν θα δείτε τι θα πάθει η Σουηδία και η Λευκορωσία που τα αφήσαν όλα ανοιχτά; που είναι τώρα όλοι αυτοί κρυμμένοι;

  1. avatar Καθίστε μέσα θύματα

   Σας τα έλεγα αλλά δεν με πιστεύατε

  2. avatar Δεν είσαι πολύ καλά ενημερωμένος

   Γκουγκλαρε τις δηλώσεις του σουηδού υπουργού οικονομικών

 12. avatar Τσοβόλα…

  ...δωστα ολα

 13. avatar ποιος το λεει αυτο?????

  ο μπαξεβανης?????η καψωχα??????

 14. avatar Κ.Π.Ε.Ο.Ε.Π (Κινηση πολιτων)

  Η κυβερνηση αδιαφορεί παρά τις πολλαπλές προτροπες πολιτων και συλλογικοτητων για να παρει εγκαιρα κάποια δυσάρεστα μεν μετρα, προκειμενου να βοηθηθούν οσοι προβλεπεται να πληγούν απο την καταιγίδα που ερχεται και για να μη βρεθουμε σε οικονομικο αδιεξοδο.
  Ας επαναλαβουμε τις προτασεις της Κπεοεπ που προσφατα έκανε.
  1)Καθορισμός για 1 ετος ανωτατης συνολικης μηνιαιας αμοιβης τα 1550€ για απαντες τους αμοιβόμενους απο το Δημοσιο, κρατ.Τραπεζες ,Νπδδ χωρις εξαιρεση ουτε για την Πρ.Δημ.
  2)Το αυτό ανωτατο μηνιαιο ποσό για οσους συνταξιουχους επαιρναν περισσοτερο των 1550€.
  3) Μειωση μισθων δημοσιου και ολων των συνταξεων κατα 40% για 1 ετος για τις πέραν των 1000€ απολαβές.
  Δλδ μισθος ή συνταξη 1400€ θα εχει μειωση 160€.
  4)Μειωση εννοικιων κατα 40% για 1 ετος της κυριας κατοικίας εως 115 τμ και καταστημάτων εως 220τμ.
  5)Επιβολη εκτακτης ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ φορολογησης για 1 ετος στους κατεχοντες:α)ακινητα αντικειμενικης αξιας ανα οικογένεια ανω του ποσου των 500χιλ€.β)οχηματα ΙΧ ανω των 2000cc εως 15 ετων και παντα αναλογικα. γ)σκαφη αναψυχής με μηχανή ανω των 7m με Ελληνική σημαια ή με ξενη εφ´οσον παραμενουν στις θαλασσες μας ανω των2 μηνων δ)στους κατοχους ΙΧ πτητικων μέσων
  Δυσαρεστα για πολλους αλλα ηρθε πιστευουμε τώρα η ωρα να επιβαρυνθουν σε λογική βαση οι κατεχοντες για να μπορεσουν να ζησουν καπως αξιοπρεπώς και να μη πεινασουν οι ανεργοι που θα ειναι πολλοί,χαμηλομισθοι και χαμηλοσυνταξιουχοι και οι μικρομεσαιοι επαγγελματιες.
  Διαφορετικα υπαρχει φοβος να δουμε
  χ

  1. avatar Ερμης Κοζανη

   Αν και εχω ακινητα μεγαλυτερης αξίας απο 500 χιλ εu. και εισπραττω και εννοικια ,πρεπει να συμφωνήσω οτι ειναι μεν δυσάρεστα τα μέτρα της προτασης σας ,αλλα δυστυχως ειναι μονοδρομος και οι οποιες καθυστερησεις θα ειναι ολεθριες . Μια παρατηρηση μονο για τα Ιχ οχήματα που θα πρεπει να αφορά και οσα κυκλοφορουν με αλλοδαπές πινακιδες, οταν βεβαίως παραμενουν στην Ελλαδα ανω των δυο μηνών. !Γιατι εδω στην Μακεδονία σχεδον το ενα στα πεντε αυτοκινητα ειναι με ξενες πινακίδες κυρίως απο Βουλγαρία και Σκόπια. .!

  2. avatar Οικονομολογος./ Πειραιάς

   Ως σχετικος με τα οικονομικά επι χρονια και αφου μελετησα τις προτασεις της ομαδας σας ,μπορώ να πω κατα προσσεγγιση βεβαίως ,εαν γινουν ολα αυτά που προτεινετε και ζητατε , ειναι εφικτό η κυβερνηση μεσα σε ενα χρόνο να εισπραξει ανω των 25 εως ισως και 30 δισεκ ευρω.!
   Δεν λύνεται βεβαιως το πρόβλημα αλλά θα ειναι μεγάλη βοηθεια για τη χωρα......!

   1. avatar Λεωνιδας Κ.>>> Οικονομολογος

    Για να μαζευτεί το τεραστιο ποσό που ανεφερες και μέσα σε ενα μόνο χρόνο ,θα πρεπει η φορολογιες που θα επιβαρυνουν οσους εμπιπτουν στις κατηγορίες(ακινητα - αυτοκινητα- μισθοι - συνταξεις κτλ) που προτείνονται απο την αγνωστη γιά εμένα «κινηση πολιτων» θα ειναι κυριολεκτικά δυσβάστακτες....!
    ..

   2. avatar Δεν πανε καλα οι τυποι με αυτα που προτεινουν.

    Σε λιγο θα μας πουν οτι θα πρεπει το χειμωνα να βαζουμε τους μη εχοντες μέσα στα σπίτια μας και γιατι οχι να τους περνουμε και στο κρεβατι μας.
    Ουτε ο Κιμ γιουγκ Ουν δεν θα τα προτεινε αυτά...

  3. avatar Δυστυχώς και πολύ δυσαρεστα για αρκετους,,

   Αλλά δεχομαι οτι τα περισσοτερα ειναι αναγκαια να γίνουν , για να αποφυγουμε τα ακόμη πιο δυσάρεστα.
   Βεβαια οι μεγαλοσχημοι πολιτικοί, νομαρχαιοι , δεσποτάδες κτλ , ποτέ δε θα δεχτούν να πανε οι αποδοχές τους για ενα χρόνο στα 1550 eu, γιατί περίπου τοσα δινουν οι περισσοτεροι στις φιλιππινεζες τους. (Θωμας 13)

   1. avatar Αντωνης Βόλος

    Τι λες ρε φίλε δουλευα εγω απο το πρωι μεχρι το βραδυ για να κανω μια κάποια περιουσία για να ζησω την οικογενεια με αξιοπρεπεια και συμφωνεις τώρα με αυτους που θελουν να φορολογησουν τα ακίνητα μου και το αυτοκινητο , ενω ζητουν να γινει και μειωση στα οσα νοικια εισπραττω..
    Ας μη τα κλεβανε ολοι πολιτικοι για να ειχε το κρατος χρήματα ..

 15. avatar ακερσεκοντ

  όταν κλειδώνατε τα πάντα δεν τα υπολογίζατε αυτά εκτός και εάν ήταν εσκεμμένα , τώρα τι θα μας πούμε ο Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θα πεθάνετε από την πείνα αλλά σωθήκατε από τον κορωναιο.

 16. avatar Ευτυχώς που…

  ....σώθηκαν τα γερόντια και οι ήδη άρρωστοι. Δεν πειράζει θα πεθάνουμε όλοι οι υπόλοιποι απο ρην πείνα που έρχεται. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΦΑΣ ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  1. avatar pgeo

   Και αν πεθαίνανε τα \'γερόντια\' όπως λες, κανένας σεβασμός έτσι όπως το αναφέρεις, μετά θα έλεγες, \'που είναι το κράτος να προστατεύσει τους πολίτες του. Τον \'Ελληνάρα\' δεν τον βρίσκεις πουθενά. Συνέλθετε επιτέλους.

  2. avatar Ευτυχώς που…

   το κακό είναι ότι σώθηκα εγώ

  3. avatar σταλινοφασιστοναζιστης εισαι….

   μονο τη ζωαρα σου σκεφτεσαι...[...]

  4. avatar εσυ θα το φας το μαυρο…[…]

   κακομοιρη φασιστα .......να ζησεις εσυ και να πεθανουν οι αλλοι?????[...]?????χιτλεριστη?????

   1. avatar Δεν ειναι χιτλεριστης , αλλά εθνίκι που ειναι ακόμη χειροτερο.

    .....,,,,,,......,,,,,......,,,,,.....,,,,,.....,,,,,......,,,,,,,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει