Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Η σχετική διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τις πέντε ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο.

Με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Όσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετή ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019, προβλέπει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές έως και 7 δισ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες του 2018, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τρία εναλλακτικά σενάρια για το δανεισμό του δημοσίου το 2019 αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια από 3 έως και 7 δισ. ευρώ με αντιστρόφως ανάλογη χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ.

Το 2019 ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δις ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δις ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ.