Ένα περιβαλλοντικά φιλικό σπίτι από μπαμπού και δεμάτια ξηρών φυτών ρυζιού κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Pouya Khazaeli Parsa κοντά στα δάση του Καταλόμ στο Ιράν.

Το θολωτό κτίσμα -για το οποίο εμπνεύστηκε από τα σχέδια ενός φοιτητή του στο Πανεπιστήμιο- αποτελεί μοντέλο για την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα οίκημα βιοδιασπώμενο, χαμηλού κόστους, κατασκευασμένο από φυσικά υλικά με βάση τις αρχές της αειφορίας, το οποίο μπορεί να ανεγερθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Khazaeli Parsa η κατασκευή απαιτεί τρία άτομα, δύο ημέρες και 70 καλάμια μπαμπού. Η βάση είναι φτιαγμένη από σωλήνες φυσικού αερίου, ώστε ο θόλος να μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.

Το καλάμι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που ανανεώνεται μετά την κοπή του. Η θολωτή δομή του οικήματος τελείωσε με δεμάτια αποξηραμένων φυτών ρυζιού τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, είναι βιοδιασπώμενα και λειτουργούν ως άριστο μονωτικό υλικό.

Φυσικός κλιματισμός και μόνωση

Όταν βρέχει, τα φυτά διαστέλλονται διατηρώντας το οίκημα στεγνό. Κατά τις θερμές και ηλιόλουστές μέρες, ο αέρας διαπερνά τους τοίχους από μπαμπού παρέχοντας φυσική ψύξη και εξαερισμό.

Χάρη στο σχήμα τους, οι εν λόγω θόλοι επιδεικνύουν πολύ μεγάλη αντοχή σε ανέμους και σεισμούς, γεγονός που τους καθιστά μια άριστη και οικονομική λύση ως προσωρινή στέγη έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: econews.gr