Η ειδική σήμανση στην Εγνατία Οδό (τμήμα Παναγιά-Γρεβενά) προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό τους οδηγούς πως περνάνε από περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας. Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι, και δικαίως, που θεωρούν πως υπάρχει πιθανότητα οι αρκούδες να περάσουν στο οδόστρωμα.

Την Τετάρτη το βράδυ ειδοποιήθηκε και πάλι η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ πως μια αρκούδα είχε μπει στο δρόμο και είχε διασχίσει την Εγνατία Οδό μεταξύ Μυρσίνας και Γρεβενών. Ένα ζευγάρι το οποίο κατευθύνονταν προς την Πτολεμαΐδα, είδε την αρκούδα να περνάει το δρόμο, χωρίς ωστόσο να τη χτυπήσει. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Τροχαία Γρεβενών προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έσπευσε στο σημείο του παρ’ ολίγον ατυχήματος, όπου με συνοδεία της Τροχαίας και των υπαλλήλων του Κέντρου Ελέγχου Σηράγγων διερεύνησαν την ευρύτερη περιοχή. Η αρκούδα είχε ευτυχώς απομακρυνθεί χωρίς να τραυματιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί ενισχυμένη περίφραξη, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υποδομών 16 μήνες πριν.

Μετά από αυτοψία της Ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά πως η περίφραξη είναι παραβιασμένη σε περισσότερα από πέντε σημεία, ενώ οι καλλιέργειες ηλιόσπορου οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στον οδικό άξονα αποτελούν πηγή έλξης για τις αρκούδες οι οποίες σε αναζήτηση τροφής περνούν με ευκολία τον φράχτη. Ένα χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή είχε συμβεί τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα αγριογούρουνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας η περίφραξη σε εκείνο το σημείο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ενώ σε πολλά σημεία η συντήρησή της είναι υποτυπώδης (αντί για να μπαζωθεί, στηρίζεται πρόχειρα με σιδερόβεργες).

Βασική αιτία του τόσο μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες αποτελεί η ανεπάρκεια της περίφραξης του δρόμου τόσο στον κύριο άξονα της Εγνατίας, όσο και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.

Τόσο η ενίσχυση όσο και η διαρκής συντήρηση της περίφραξης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μη συνεχίζουν οι οδικοί άξονες στη χώρα μας να αποτελούν τεχνητά εμπόδια για την πανίδα και επικίνδυνες διαδρομές για τους οδηγούς.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, υλοποιεί πρόγραμμα LIFE στην περιοχή με σκοπό μεταξύ άλλων και τη λειτουργία μια Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά.

Πηγή: Καλλιστώ

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.