Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και ο δήμος Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν τον δεύτερο κύκλο της Διεθνούς Εκθέσεως Ταχυδρομικής Τέχνης (Mail Art), στη Θεσσαλονίκη, με τον τίτλο: «Άνθρωπος, Χρώματα, Μουσική», όπου καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο προσφέρουν έργα τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αιματολογικής Εταιρείας «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή», συμμετέχοντας στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό.

H «Ταχυδρομική Τέχνη» είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε το 1965, με κύρια φιλοσοφία του τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής έργων μεταξύ καλλιτεχνών, χωρίς οικονομικά κίνητρα, μέσω του ταχυδρομείου και του διαδικτύου.

Οι καλλιτέχνες ανταλλάσσουν μεταξύ τους έργα, πολιτισμικά αγαθά, ιδέες, φιλοσοφίες, που πραγματώνονται με τη διοργάνωση εκθέσεων σε πραγματικό χωρoχρόνο.Η «Mail Art» του 2010 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρέκκλιναν από αυτού του είδους την ταχυδρομική ανταλλαγή μεταξύ καλλιτεχνών και ανταλλάσουν το κάθε καλλιτεχνικό έργο με την ίδια την έννοια της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, για τους σκοπούς της Αιματολογικής Εταιρείας.

Αυτή τη φορά τα έργα που θα αποσταλούν, θα συγκεντρωθούν και θα πουληθούν για τους σκοπούς της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και εν τέλει για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που πάσχουν από λευχαιμία και λέμφωμα. Την έκθεση αυτή έχουμε την τύχη να τη στηρίζουν θεωρητικά αλλά και με τα έργα τους, εκτός από τους σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς, κάποιοι διεθνείς καλλιτέχνες του mail art, που είναι και οι ζωντανοί θρύλοι αλλά και η ζωντανή ιστορία του κινήματος, όπως ο Padín Clemente από την Ουρουγουάη, ο Baroni Vittore και ο Grandinetti Claudio από την Ιταλία, ο Restrepo Tulio από Κολομβία, Janssen Ruud από Ολλανδία, αλλά και δική μας Λίτσα Σπαθή που ζει στην Ολλανδία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Πολυχώρος» του Νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στις 20.30.

Η κεντρική διοργάνωση ανήκει στην Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και συνδιοργανωτές είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Φίλων José Carreras Ελλάδας – μάχη ενάντια στη Λευχαιμία και το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.