Από τις πισίνες των προαστίων του Φοίνιξ μέχρι τους ισοπεδωμένους λόφους της Νεβάδα που περιμένουν μάταια τις νέες υπερπολυτελείς βίλες τους, η παγκόσμια οικονομική ύφεση δείχνει τα τρομακτικά της δόντια.

Αυτό βάλθηκε να αποτυπώσει ο Michael Light, απαθανατίζοντας τις φωτογραφίες μέσα από το διθέσιο αεροπλάνο του, το οποίο πιλοτάρει ταυτοχρόνως με τις αεροφωτογραφίες που τραβά.

Όχι βέβαια πως θα το καταλάβαινε αυτό κανείς από τις υπέροχα καδραρισμένες εικόνες του!

Κι όμως, οι σκαλισμένοι λόφοι με τους χαραγμένους δρόμους παραμένουν χωρίς σπίτια, χωρίς γκαζόν, χωρίς πισίνες, χωρίς πεζοδρόμια. Πρόκειται για την περιοχή που προοριζόταν για τον υπερπολυτελή οικισμό της Ascaya, που έμεινε όμως στα χαρτιά όταν η κρίση χτύπησε τις ΗΠΑ ήδη από το 2008.

Η τρομακτική ζήτηση για υπερπολυτελείς επαύλεις κατέληξε σε γιγαντιαίες μεταμορφώσεις του φυσικού τοπίου, με τις βίλες όμως να μην κατασκευάζονται ποτέ. Το ίδιο τοπίο συναντάμε και σε προάστιο του Λας Βέγκας, με την τεχνητή λίμνη να περιμένει μάταια το νέο οικοδομικό συγκρότημα.

Οι εικόνες του Light αποτυπώνουν τον σουρεαλισμό του γυμνού τοπίου και των συγκροτημάτων που δεν χτίστηκαν ποτέ, αφήνοντας ανάγλυφο το στίγμα τους στον περιβάλλοντα χώρο. Η οικονομική κρίση γκρέμισε το αμερικανικό όνειρο, αφήνοντας στη θέση του μια τοπογραφία ελπίδων που δεν δικαιώθηκαν…

Κενές θέσεις στη φρουρούμενη κοινότητα της Λίμνης Λας Βέγκας, στο Henderson της Νεβάδα (2011)

Η συνοικία «Μονακό» της Λίμνης Λας Βέγκας – Henderson, Νεβάδα (2010)

Κατοικίες μεσογειακού τύπου στη Λίμνη Λας Βέγκας – Henderson, Νεβάδα (2011)

Κατοικίες μεσογειακού τύπου στη Λίμνη Λας Βέγκας – Henderson, Νεβάδα (2011)

Η συνοικία Sun City MacDonald Ranch παραμένει «φάντασμα», με το μονοπάτι της πεζοπορίας να αποκαλύπτει την τραγικότητα σε όλο της το μεγαλείο – Henderson, Νεβάδα (2010)

Το εγκαταλειμμένο σχέδιο του οικισμού Bella Fiore και το χρεοκοπημένο και ημιτελές γήπεδο γκολφ – Λίμνη Λας Βέγκας, Henderson, Νεβάδα (2011)

Ο άχτιστος, αν και τοπογραφικά πανέτοιμος, υπερπολυτελής οικισμός Ascaya, που παραμένει αδειανός παρά τα 250 εκατομμύρια δολάρια που στοίχισε η προετοιμασία του περιβάλλοντος χώρου – Henderson, Νεβάδα (2012)

Ένας από τους δρόμους της Ascaya περιμένει απέλπιδα τους ιδιοκτήτες – Henderson, Νεβάδα (2012)

Ο οικισμός «Casa Palermo» στη Λίμνη Λας Βέγκας – Henderson, Νεβάδα (2010)

Το εγκαταλειμμένο ορυχείο μαγγανίου δίπλα στη Λίμνη Λας Βέγκας – Henderson, Νεβάδα (2012)

Νέα κτίσματα στο Scottsdale της Αριζόνα (2007)

Αδειανά οικόπεδα στο Anthem της Αριζόνα (2007)

Scottsdale, Αριζόνα (2007)

Κόμβος στη Mesa της Αριζόνα (2007)

Η Sun City της Αριζόνα (2007)