Αθώες δήλωσαν στην έναρξη της δίκης τους, στη Μαλαισία, οι δύο γυναίκες που κατηγορούνται για τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ είχε πέσει νεκρός τον Φεβρουάριο, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, κι ο θάνατός του αποτέλεσε μια υπόθεση-μυστήριο που τράβηξε την προσοχή σε όλο τον κόσμο.

Η 29χρονη Doan Thi Huong από το Βιετνάμ και η 25χρονη Siti Aisyah από την Ινδονησία κατηγορούνται πως έριξαν στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ναμ τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX. Οι δύο γυναίκες υποστηρίζουν πως πράκτορες της Βόρειας Κορέας τις ξεγέλασαν για να προχωρήσουν στην πράξη αυτή. Η Πιονγιάνγκ πάντως αρνείται κάθε ανάμειξη στον φόνο.

Φορώντας χειροπέδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα και με τα κεφάλια σκυμμένα, όπως υπογράφει το BBC, οι γυναίκες πέρασαν μπροστά από ορδές δημοσιογράφων που περίμεναν, έξω από το δικαστήριο.

Ο 40χρονος Κιμ έχασε τη ζωή του στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν λίγες μέρες μετά αλλά υποστήριξαν πως νόμιζαν πως συμμετείχαν σε κάποια τηλεοπτική φάρσα.

Η υπόθεση προκάλεσε έντασης τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών που οδήγησε σε απέλαση των πρεσβευτών και των δύο από την κάθε μία χώρα.