Στη Βαρκελώνη, πολλές οικογένειες χωρίστηκαν αναπάντεχα και βίαια από την επίθεση που διαπράχθηκε με ένα φορτηγάκι, το οποίο παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους: ορισμένοι αναζητούν ακόμα τους οικείους τους, ενώ άλλοι, βυθισμένοι στο πένθος, επέστρεψαν στη Λα Ράμπλα για να αποτίσουν φόρο τιμής.

«Αγνοείται». Στην φωτογραφία, ένα μικρό αγοράκι που χαμογελάει. «Σας παρακαλώ, κοινοποιήστε»: ο Τόνι Κάντμαν εκλιπαρεί τους χρήστες του Διαδικτύου να τον βοηθήσουν να βρει τον εγγονό του ηλικίας 7 ετών, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν μετά την επίθεση όπου σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι στην δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή.

«Βρήκαμε τη Τζομ (τη νύφη μου), νοσηλεύεται σε νοσοκομείο» εξηγεί στην ανάρτησή του στο Facebook. «Ο Τζούλιαν είναι επτά ετών και ήταν μαζί της όταν τους χώρισαν, μετά την τρομοκρατική επίθεση. Σας παρακαλώ, κοινοποιήστε το μήνυμα εάν έχετε οικογένεια ή φίλους στη Βαρκελώνη».

Η ανάρτηση αυτή κοινοποιήθηκε περισσότερες από 105.000 φορές. Ένα μόνο παράδειγμα της απόγνωσης των ανθρώπων που αναζητούν εναγωνίως τους δικούς τους ή εκείνων που ήδη θρηνούν μετά τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς με απολογισμό 14 νεκρούς και 120 και πλέον τραυματίες.

Τα θύματα προέρχονται από τουλάχιστον 35 χώρες, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Καταλονίας.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη σημειώθηκε χθες στις 16.50 τοπική ώρα. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ένα φορτηγάκι που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, να παρασύρει τον κόσμο, να αφήνει πίσω του νεκρούς, ενώ άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι για να γλυτώσουν από την τρελή πορεία του οχήματος.

Οικογένειες που διαλύθηκαν

Ο Μπρούνο Γκουλότα, ένας Ιταλός 35 ετών, χτυπήθηκε από το όχημα ενώ κρατούσε από το χέρι τον 5χρονο γιο του, εξήγησε η σύντροφός του Μαρτίνα Γκουλότα σε ιταλικά ΜΜΕ. Η ίδια κρατούσε την κόρη τους ενός έτους σε ένα πορτ μπεμπέ και κατάφερε να τραβήξει τον μεγαλύτερο γιο της για να τον σώσει.

Μια οικογένεια Βέλγων επίσης βυθίστηκε στο πένθος: «ο πατέρας και τα δύο παιδιά είδαν τη σύζυγο και μητέρα τους να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια τους», έγινε γνωστό από την δημοτική αρχή της Βαρκελώνης.

Η αδελφή του Λούκα Ρόσο, ενός Ιταλού ηλικίας 25 ετών που τραυματίστηκε, δημοσίευσε στο Facebook μια φωτογραφία του νεαρού άνδρα να χαμογελά, όπως και καρέ από ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένας άνδρας με σορτς, χωρίς τις αισθήσεις του που αιμορραγεί. Το πρόσωπό του καλύπτεται από έναν περαστικό που επιχειρεί να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

«Βοηθήστε με να τον φέρω πίσω στο σπίτι, σας παρακαλώ» έγραψε η ίδια.

Στο καφέ του νοσοκομείου Mar στη Βαρκελώνη, βρίσκεται η οικογένεια ενός Ισπανού που έχει τραυματιστεί. Σοκαρισμένοι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. «Είναι πολύ, πολύ άσχημη αυτή η στιγμή» λέει μια από τις γυναίκες, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.

Όσον αφορά εκείνους που παραμένουν μαζί, είναι συγκλονισμένοι.

Στη Λα Ράμπλα, η Ενκάρνα Σάλας Μορένο, μια 53χρονη Καταλανή, στέκεται πίσω από την κόρη της που κλαίει: «η κόρη μου βρισκόταν εδώ χθες» εξηγεί.

«Ίσως να ζει χάρη σε ένα θαύμα, βρισκόταν λίγο πιο πίσω, έφυγε τρέχοντας».

«Η Λα Ράμπλα κλαίει είναι όμως ζωντανή» γράφει ένα πανό στην κεντρική λεωφόρο. Εκεί ένας νεαρός άνδρας κλαίει καθώς αφήνει μια μικρή κιθάρα μεταξύ των αντικειμένων ή των σημειωμάτων που εναπόθεσαν οι περαστικοί. Μια γυναίκα στο πλευρό του εξηγεί ότι είναι συγγενής ενός παιδιού 4 ετών που σκοτώθηκε.

«Δεν περιμέναμε ένα τόσο μεγάλο πλήθος, την επόμενη ημέρα» της τραγωδίας, λέει ο Σέρζιο Λόπες, 36 ετών, γιος του ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που επέλεξε να ανοίξει σήμερα το κατάστημά του.

«Ο κόσμος έρχεται εδώ απλά για να αναζητήσει ο ένας το βλέμμα του άλλου».