Συνελήφθη χθες ένας 16χρονος Αφγανός, ο οποίος φέρεται να ήξερε για το σχέδιο του δράστη της επίθεσης στο Μόναχο, ενδεχομένως να τον βοήθησε στην υλοποίησή του, ενώ δεν κατήγγειλε τα σχέδια για τη διάπραξη της μαζικής δολοφονίας.

Ο 16χρονος φέρεται να επικοινωνούσε μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα WhatsApp με τον ένοπλο δράστη της επίθεσης στο Μόναχο λίγο πριν αυτός πραγματοποιήσει το σχέδιό του.

Ο νεαρός Αφγανός, επίσης είχε συναντηθεί στον τόπο του εγκλήματος με τον 18χρονο, που σκότωσε εννέα άτομα σε εμπορικό κέντρο την Παρασκευή, ακριβώς πριν από την επίθεση, όπως σχολίασε ο Βαυαρός ανώτατος εισαγγελέας, Τόμας Στράινκραους- Κοχ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο 16χρονος Αφγανός γνώριζε ότι ο δράστης του Μονάχου είχε στην κατοχή του όπλο.

Οι δύο έφηβοι γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι το περασμένο καλοκαίρι σε μονάδα ψυχιατρικής φροντίδας.

«Υποψιαζόμαστε ότι το 16χρονο αυτό αγόρι γνώριζε την προετοιμασία αυτής της ενέργειας», πριν διαπραχθεί, ανέφερε χθες σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία υποψιάζεται επίσης ότι ο νεαρός είναι πιθανόν να έπαιξε κάποιον ρόλο και στο χάκινγκ λογαριασμού του Facebook, μέσω του οποίου ο δράστης προσπάθησε να προσελκύσει νεαρούς στο εστιατόριο McDonald’s του εμπορικού κέντρου του Μονάχου, από όπου ξεκίνησε το φονικό.

«Υπάρχουν υποψίες ότι ο 16χρονος είναι πιθανόν σιωπηλός συνεργός στην επίθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.